*Batman’ın da aralarında bulunduğu bölge illerinde olağanüstü bir kuraklık yaşanıyor. Barajlar, nehirler ve hatta yer altı suları hızla kuruyor. Batman Barajı havzasındaki tarihi Kaletepe köprüsü tamamen gün yüzüne çıktı. Ilısu barajı havzasındaki Batman-Diyarbakır sınırındaki Zillek’te ise sular tamamen çekilince hem yeni hem de eski köprü ortaya çıktı.

**Bölgedeki Ziraat Oda Başkanları ise uyarıyor: “Başta buğday ve diğer stratejik ürünlerde tedbir amaçlı bir miktar stok yapmamız gerekli olabilir. İç piyasada hububatta fiyatlar sürekli yükseliyor.”

“ILIK KIŞLAR VE SICAK YAZLAR YAŞIYORUZ”
Batman’ın çevresindeki barajlarda sular çekildi, eski yerleşim birimleri ortaya çıktı. Sonbahar ve kış aylarının yağışsız geçmesi, barajlardaki doluluk oranını kritik seviyeye düşürdü. Baraj kıyısında metrelerce çekilme görüldü. Dört mevsimi zamanında yaşamadıklarını belirten Ziraat Odaları ve Ziraat Mühendisleri Odası yetkilileri; “Ilık kışlar ve sıcak yazlar yaşıyoruz. Bu değişiklik kuraklığa işaret etmektedir. Gıda da son 6 yılın en yüksek fiyat seviyesi olduğu görülüyor. Gıda fiyatları aralıksız olarak artmaya devam ediyor” dediler.

“MEVSİMLER YER DEĞİŞTİRDİ”
“Başta buğday ve stratejik ürünlerde tedbir amaçlı alarak bir miktar stok yapmamız gerekli olabilir” uyarısında bulunan Ziraat Odaları Başkanlarının açıklamasında şöyle denildi: “İç piyasada hububatta fiyatlar sürekli olarak yükseliyor. Kuraklık boyutu gün geçtikçe daha da artıyor ve ekonomik olarak refah seviyemiz yüksek olsa dahi ürün bulmak mümkün olmayabilir. Yerli ve milli üretimimizi artırmaktan başka çaremiz yok. Toprağın ve suyun yönetimine önem vermeliyiz. Artık iklim değişikliğiyle mevsimler yer değiştiriyor.” (Çağdaş Özel)

Editör: TE Bilişim