**Şanlıurfa-Suruç’ta Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu üyelerine yönelik saldırıya STK’lar sert tepki gösterdi. Yılmaz Güney sinemasının önünde toplanan kalabalık kitle; “Rojava devriminin çocuklarına yapılan katliamı nefretle kınıyoruz” yazılı pankart taşıdı. 


**Kitleye seslenen HDP Batman Milletvekili Saadet Becerekli, “Cumhurbaşkanı daha kapsayıcı, herkesi kucaklayan bir dil kullanması gerekirken; ne yazık ki tamamen ayrıştırıcı, kışkırtıcı ve bu olayların ileride olması için zemin bir dil kullanmakta. Bu dilden derhal vazgeçmelidir” dedi.

OTURMA EYLEMİ

Batman Demokrasi Platformu, HDP, DBP, Mezopotamya Hukukçular Derneği ile Ekoloji Meclisi, Şanlıurfa-Suruç’taki katliamı kitlesel basın açıklamasıyla kınadı. Yılmaz Güney sineması önünde toplanan kitleye HDP Batman Milletvekilleri Saadet Becerikli, Ali Atalan, Belediye Eş Başkanı Sabri Özdemir, partililer ve bazı STK temsilcileri eşlik etti. Platform bileşenleri adına basın açıklamasını okuyan Sümeyya Beytüt, “Türkiye’den sızıp Kobani’de bir katliam yapılıyor. En son Suruç’ta böyle vahşi saldırı gerçekleştirilebiliniyorsa bunun devlet istihbaratı bilgisi dışında olabilmesi tahmini saflıktır.Dolayısıyla devlet veya hükümetin göz yumduğu katliamlar birer birer uygulanmıştır” dedi.


“AMAÇLARI MAZLUM HALKLA DAYANIŞMAKTI”
HDP Batman Milletvekili Saadet Becerikli, konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yüklendi. HDP’li Becerekli, şöyle konuştu; “Bu saldırı kardeşliğe karşı yapılmış bir katliamdır. Çünkü oraya giden Kobani’de uzun zamandır yaşam mücadelesini veren mazlum Kobane halkıyla, tamamen sivil, silahsız vicdani sorumlulukla, insancıl bir yaklaşımla giden sosyalist devrimci gençlikti. Amaçları oradaki mazlum halkla dayanışmaktı.”

“KATLİAM ÖNCESİNE BAKMAK GEREKİR”
Becerikli, sözlerini şöyle sürdürdü; “DAİŞ’in yaptığına inandığımız bu katliamda gencecik çocuklar yaşamlarından oldular. Ama katliamın öncesine bakmak gerekiyor. Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları ne zaman ayrıştırıcı bir dil kullanıp Kürt hareketine saldırıyorsa, ardından bu tür olaylar gelişmektedir. Örnekleri çok, Adana, Mersin ve son saldırıdan önce bayram mesajında tamamen ayrıştırıcı, ötekileştiren bir üslup kullanan Cumhurbaşkanı, bayramda da HDP’ye yönelik açıklamalar yapmıştı. Bunlar kabul edilebilir şeyler değildir.”

“SURİYE POLİTİKASI GÖZDEN GEÇİRİLMELİDİR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kucaklayıcı bir dil kullanmasının gerektiğini söyleyen Milletvekili Becerikli; “Cumhurbaşkanı daha kapsayıcı, herkesi kucaklayan bir dil kullanması gerekiyor. Ne yazık ki tamamen ayrıştırıcı, kışkırtıcı ve bu olayların ileride olmasına yönelik bir dil kullanmayı tercih ediyor. Bu dilden derhal vazgeçmelidir. Türkiye mutlaka Suriye politikasından gözden geçirmelidir. Rojava devrimine karşı saygı göstermelidir. Oradaki Kürtlerin savaşı asla Türkiye’ye yönelik değildir.” Kitlesel basın açıklamasının ardında beş dakikalık oturma eylemi yapan kitle sessizce dağıldı.


Editör: TE Bilişim