**İç savaşla birlikte kent merkezinde sayıları 15 bine dayanan Suriyeli mülteciler, zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor. Batman sokaklarındaki çöp konteynırlarını eşeleyen bazı Suriyeli aileler, buldukları kıyafetlerle evlerinin yolunu tutuyor.
ÇARESİZLİĞİN FOTOĞRAFI
Batman’ın kent merkezinde sayıları 15 bine çıkan Suriyeli mülteciler, soğukların bastırmasıyla zor durumda kaldı. Kentin varoş semtlerinde kiralık ev bulmakta zorlanan Suriyeli mültecilerin bir bölümü, küçük çocukları soğuk havalardan korumak için giyim derdine düştü. Çöp konteynırlarını eşeleyen bazı aileler, buldukları eski kıyafetlerle evlerinin yolunu tutuyor. İş bulmakta güçlük çeken Suriyeliler, inşaat sektöründe ucuz yevmiye ile çalışıyor. Tekstil atölyelerinde de çalışmak isteyen Suriyeli bazı gençler, cafe, lokanta ve kahvelerde düşük yevmiye ile çalışmaya razı.
ARAPLAR AĞIRLIKLI
Batman’a yerleşen Suriyeli mültecilerin çoğunluğu Araplardan oluşuyor. Kürtlerin Rojava bölgesine yerleşmesiyle iç savaştan kaçan ağırlıklı kesimin Araplar’dan oluşması dikkat çekiyor. Humus, Halep ve Haseki kentlerinden gelen Suriye kökenli Arap mültecilerin bir bölümü Batman’da bir süre kaldıktan sonra Mersin, Adana, Gaziantep ve İstanbul’a göç ediyor. Bölgedeki illere göre Batman’da hayırseverlerin desteğini gördüklerini söyleyen Suriyeli mülteciler; “Rahat bir ortam bulduğumuz için Batman’ı tercih ediyoruz” diyorlar. 

Editör: TE Bilişim