** Batman’da toplanan bölgedeki 17 ilin baro başkanları, ortak açıklamayla çözüm sürecine destek verdiklerini duyurdu. Batman Barosu Başkanı Avukat Ahmet Sevim: “Nevroz bayramı ile birlikte çözüme dönük umutlar yeşerirken, beklentiler de artmıştır. Bu çerçevede oluşturulacak izleme heyetine bölge baroları olarak katkı sunmaya hazırız” dedi.

 

“SÜREÇ, SİYASİ HESAPLARA
KURBAN EDİLMEMELİ”

Adıyaman, Ağrı, Batman, Diyarbakır, Şırnak, Şanlıurfa, Tunceli, Mardin, Siirt, Bingöl, Muş, Iğdır, Kars-Ardahan, Bitlis, Gaziantep, Hakkari ve Van baro başkanları, hafta sonu Batman’da ortak basın açıklaması yaptı. Turan İzgi oteldeki toplantıda bölge Baroların uzlaştığı 9 maddelik açıklamayı Batman Baro Başkanı Ahmet Sevim okudu. Çözüm sürecine dikkat çekilen açıklamada: “Yaklaşmakta olan Newroz bayramı ile birlikte çözüme dönük umutların yeşerdiği ve beklentilerin arttığı bir dönemde uzun süredir devam eden çatışmasızlık ortamının kalıcı barışa evrilmesi için yürütülen çalışmaların kayıtsız ve şartsız desteklendiği, bu çerçevede oluşturulacak izleme heyetine Bölge Barolarının da katkı sunmaya hazır olduğu ifade ediyoruz. Ancak çözüm sürecinin günü birlik siyasi hesaplara kurban edilmemesi yönündeki genel toplumsal kabul, iç güvenlik paketinin ısrarla çıkarılması ile zedelenmiştir. Bu durum yakın zamanda yapılan ortak açıklamanın oluşturduğu heyecanı da gölgelemiştir” denildi.

 

“YENİ BİR ANAYASA ŞART”

Yeni Anayasaya da dikkat çeken Sevim: “Genel seçimlerin yapılması ile birlikte oluşacak yeni Meclis, çözüm sürecini başarıya ulaştıracak ve tüm toplumsal kesimlerin beklentilerine cevap olabilecek yeni bir anayasa yapımına hızla başlamalıdır. Bu bağlamda tüm toplumsal kesimlerin temel hak ve hürriyetlerini güvence altına alacak yeni bir Anayasaya ihtiyaç olduğu bir kez daha vurgulanmıştır. Bununla beraber yaşam hakları devletin güvencesi altında olan hasta tutuklu ve hükümlülerin serbest bırakılması-infazının ertelenmesi gibi bir dizi idari pratikle bile çözülebilecek bir meselenin çözümünün ertelenmemesi çağrısında bulunulmuştur. Demokratik bir toplumun vazgeçilmez unsuru olan siyasi partilerin, seçim sürecinde örgütlenme, propaganda faaliyetlerini kamusal bir baskıya maruz kalmadan yürütmesinin; bu bağlamda halk iradesinin sandığa tam olarak yansıması için demokratik ve adil bir seçim dönemi geçirilmesinin önemi vurgulanmıştır” dedi.

 

 

KOBANE’YE YARDIM

Kobane’nin yeniden inşası için katkıda bulunacaklarını da ifade eden Baro Başkanı Ahmet Sevim, şöyle devam etti: “Kobane’nin yeniden inşası sürecine Bölge Barolarımızın insani ve maddi katkı sunması konusunda görüş birliğine varılmıştır. Mısır ve özellikle İran’da evrensel insan hakları hukuku tarafından mahkum edilen siyasi idamlar kınanmış ve her türden idamın bir ceza yöntemi olmaktan çıkarılması gereği vurgulanmıştır. Her gün yeni infaz haberleriyle gündeme gelen İran’a karşı Bölge Baroları tarafından somut ve etkin kampanyaların yapılması kararlaştırılmıştır. Roboski katliamı ve Tunceli Barosu Başkanı Av. Uğur Yeşiltepe hakkında Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvuruların kamuoyunda yarattığı infial de dikkate alınarak toplumun beklentileri doğrultusunda ivedilikle gündeme alınarak sonuçlandırılması çağrısı yapılmıştır. İnsanlık tarihine kara bir leke olarak geçen Halepçe Katliamı’nın yıldönümü nedeniyle yaşamını yitirenler ve yakın zamanda kaybettiğimiz büyük insan ve barış abidesi Yaşar Kemal’i saygı ve rahmetle anıyoruz.”

Editör: TE Bilişim