Veysel Eroğlu-Ilısu Baraj Gölü havzasındaki suyun seviyesi düşünce DDY’nin tarihi Sinan (Zilek) köprüsü tekrar gün yüzüne çıktı. Baraj’da enerji üretimine başlamasıyla birlikte yer yer su seviyesi düştü.

KÖPRÜ SU ALTINDA KALMIŞTI
Veysel Eroğlu Ilısu barajı enerji üretimine geçince, baraj havzasının bazı bölgelerinde su seviyesi neredeyse yarı yarıya indi. DDY’ye ait 80 yıllık tarihi Sinan (Zilek) köprüsünün 4 ay sonra yeniden gün yüzüne çıkması çevredeki yerleşim birimlerinde günün konusu oldu. Su seviyesinin bu kadar düşmesini beklemediklerini belirten bazı köylüler: “Sinan (Zilek) köprüsünün çevresi 4 ay öncesinde büyük bir göl manzarasına dönüşmüştü. Son günlerde su seviyesi o kadar düştü ki, çevredeki arazilerin büyük bir bölümü de gün yüzüne çıktı” dediler.

DEMİR TRAVESTLER GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
Eski DDY yol güzergahı yönünün bir kısmının değişmesiyle birlikte müteahhidin aldığı DDY’nin travestler de su seviyesinin düşmesiyle birlikte gün yüzüne çıktı. Veysel Eroğlu-Ilısu Baraj’ında dört ünitenin enerji üretimine başlamasıyla birlikte havzada yer yer su seviyesinin düşeceğini belirten Ilısu Barajı Bölge Müdürlüğü yetkilileri: “Dört ünite de devreye aldıktan sonra su seviyesi düşmeye başladı. Bazı bölgelerde su seviyesi daha da düşebilir. Kış ve bahar mevsiminde havza tekrar su dolar, bu mevsimde ise su seviyesi düşebilir. Bu manzaraya artık alışacağız” dediler. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim