* Batman kent merkezine sığınan 20 bini aşkın Suriyeli sığınmacılardan bazıları tanıştıkları Batmanlı bazı ailelerle akraba oluyor. Resmi evrak yetersizliğinden zor durumda kalan çiftler, resmi nikah kıyamamanın burukluğunu yaşıyor.


* Son iki ayda çok sayıda Suriyeli genç kızlarla evlenen Batmanlı bazı gençlerin, resmi nikah için Belediye'ye başvurduğunu belirten Evlendirme Müdürü Nuri Turgut, "Suriye'den gelenler prösedür gereği bazı resmi evrakları da getirmeleri gerekiyor. Savaş olduğu için kimse evrak getiremeyince nikah işlemleri de ortada kalıyor" dedi.


RESMİ NİKAH KIYAMAYAN SURİYELİLER VAR


Geçen yıl toplam 2880 çiftin resmi nikahının kıyıldığı Batman Belediyesinde son aylarda Suriyeli genç kızlarla evlenen çok sayıda Batmanlı gençlerin işlemleri Suriye'deki iç savaş nedeniyle yapılamıyor. Belediye evlendirme Müdürü Nuri Turgut, 2012'de 2600, geçen yıl ise 2880 çiftin resmi nikahının kıyıldığı Batman'da Suriyeli gençlerin resmi nikahlarının belge eksikliğinden yapılamadığını ifade etti. Batman'a yerleşen 20 bini aşkın Suriye'linin akrabalık için kız alıp verildiği kentte bir engel de resmi evrakların eksikliğinden kaynaklandığını belirten Turgut; "Prösedür gereği bazı belgeler şart. Savaş olduğu için Suriye'ye gidemeyenlerin de nikahları kıyılamıyor" dedi.


VİZE KALKINCA 400 NİKAH KIYILMIŞTI


Savaş öncesinde vizenin kaldırıldığı Suriye'den evlilik yapan yaklaşık 400 Batmanlının resmi nikahının kıyıldığını anımsatan Belediye Evlendirme Müdürü Nuri Turgut, şöyle konuştu; "Suriye'deki iç savaşta ne varsa bırakıp buralara yerleşen Suriyeli bazı aileler, akrabalık yaptığı Batmanlı ailelerin gençlerine kız veriyor. Ama yanlarında belgeleri olmadığı için resmi nikah işlemleri de yapılamıyor. Prösedür gereği de Suriye'den evrak şartı aranıyor. Hatta üzerlerinde pasaportu olmadan burada evlilik yapan Suriyeli bazı genç kızların resmi nikah taleplerini de geri çevirmek zorunda kalıyoruz."

Editör: TE Bilişim