**Batman Üniversitesi Kadın, Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin organize ettiği ‘Kadına yönelik şiddete hayır’ programında anlamlı mesajlar verildi. Etkinliğin paydaşlarından BM Kadın Birimi Ülke Direktör Yardımcısı Zelihe Ünaldı; “2021’de dünya genelinde 61 bin insan pandemi nedeniyle hayatını kaybetti. Peki aynı yılda kaç kadınımız dünya genelinde hayatını kaybetti? 45 Bin kadın şiddet nedeniyle yaşamını yitirdi” dedi.

**Programda konuşan Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir ise; “Fedakâr kadınlarımıza şiddet ne demek? Bu toprakların mayasında kadına şiddete yer yok, olmayacak” diye konuştu.

“FARKINDALIK OLUŞTURACAĞIZ”
5 Aralık Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele gününde, Batman Üniversitesi merkez kampüsünde panel düzenlendi. Üniversite Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama Araştırma Merkezi’nin düzenlediği ‘kadın şiddetine hayır’ programına proje paydaşları olan Tüpraş, Koç Holding ve BM’den konuşmacılar katıldı. Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir’in de katıldığı panele çoğunluğu kadın katılımcılar katıldı. Programda konuşan Batman Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdiresi Mehtap Nasıroğlu; “Birleşmiş Milletler Genel Kurlunun 1999 yılında 25 Kasım günü uluslararası kadına yönelik şiddetle mücadele günü ilan edilmesinin arka planında esasen trajik bir olay yatmaktadır. Bu olay, Dominik Cumhuriyet’inde üç kız kardeşin vahşice öldürülme olayıdır. Hafızalarda silinmeyen bu olayın 25 Kasım günü 1999 yılından beri resmi olarak anılmaktadır. Biz de Kadın Araştırmaları Merkezi olarak bu aktivitenin içerisinde kadına yönelik şiddete ‘dur’ demek için toplandık. Burada temel amacımız toplumsal farkındalık ve duyarlılığı artırarak şiddetten uzak bir toplum olabileceğini göstermektir. Bu işi yaparken tabi ki yalnız değiliz. Önemli paydaşlarımızla hareket ediyoruz. Bu yılki paydaşlarımız BM Kadın Birimi, Koç Holding ve Tüpraş oldu.”

“EŞİTLİK İÇİN ENERJİMİZ BİTMEZ”                                                                             
Panele katılan Tüpraş Kurumsal İletişim Müdürü Çiler Teber ise kuruma alımlarda iki kişiden birinin kadın olduğunu belirterek şunları söyledi; “Ülkemiz ekonomisine olduğu kadar sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlamayı her zaman sağlayan bir şirket olan Batman Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezine düzenlediği bu özel ve anlamlı etkinlikte sizlerle birlikte olduğumu için mutluluk duyuyorum. Türkiye’nin lider şirketi olarak eşitlik için enerjimiz bitmez ilkesiyle kapsayıcılık ve çeşitliliği destekleyen örnek bir ortamı oluşturmak ve toplum bu farkındalığı yaratmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm birimlerimizde bildiğini gibi kadın mühendislerimiz yoğun bir şekilde çalışıyor. Her seviyede kadın arkadaşlarımızın sayısını artırmaya devam ediyoruz. Mesleklerin cinsiyeti olmadığına inanan bir şirket olarak sektörümüzde pek çok öncü uygulamayı hayata işliyoruz. Her işe alındığında iki kişiden biri kadın olmasını hedefliyor ve işe alımlarda bu yönde gerçekleştiriyoruz. Kadın-erkek birlikte omuz omuza çalışarak ülkemizin enerjisine üretme gururunu yaşıyoruz.”

“ŞİDDETİ KABUL ETMEDİK, ETMEYECEĞİZ”
Programa katılan Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir ise bu toprakların mayasında kadına şiddetin olmadığını söyledi. Rektör Demir, şöyle devam etti; “Eli öpülesi fedakâr kadınlarımıza şiddet ne demek? Bu toprakların mayasında, bu milletin lügatinde böyle bir söze, böyle bir eyleme, tarih boyunca ihtiyaç olmadı, olmayacak. Kabul etmedik etmeyeceğiz. Ey kahraman Türk kadını sen yerde sürünmeyi değil, omuzlar üzerinde göklerde yükselmeye layıksın. Mustafa Kemal Atatürk’ün şiarıyla bu şekilde hareket edeceğiz. Bu toprakların Anadolu çınarı kadınları hep ön safta asaletiyle, zarafetiyle, erdemiyle ve donanımıyla dimdik duracak. Ne bir adım geride ne de kimsenin gölgesinde kalmayacak. Gelecek nesillerin mimarı kadınlarımız için bizi büyüten yetiştiren hayatı, erdemli bir yaşam için daha müreffeh bir hayat için uğraşacağız.”

“2021 YILINDA 45 BİN KADIN ÖLDÜRÜLDÜ”
Programın paydaşı olan Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Ülke Direktör Yardımcısı Zelihe Ünaldı ise çarpıcı veriler paylaştı. Ünaltı; “Kadınlarla kadınların güçlenmesi için sürekli yol arkadaşları edindik. Çok ama biriz, dünyaya kadınların gözünden bakın diye yıllar önce bir projeye katıldım. 2021 yılında 61 bin insan pandemiden yaşamını yitirdi. Peki, 2021 yılın kaç kadın öldürüldü? Dünyada 45 bin kadın şiddette maruz kalarak öldürüldü. Pandeminin aşısı geç olsa bulundu ama hala kadına yönelik şiddet konusunda aynı konuları konuşuyoruz. Türkiye’de yapılan kadına yönelik şiddet araştırmasında her 10 kadından 1’i şiddet sonucu bir kuruma başvuruyor. Bu durum, şiddet üzerine hala yeterli düzeyde konuşulmadığını gösteriyor” diye konuştu. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim