** Batman Valiliği  ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün öncülüğünde Batman’da üç gün sürecek ‘Kadına Yönelik Şiddetle Çalıştayı’ başladı. Çalıştayın ilk gününde konuşan Vali Yardımcısı Serap Özmen Çetin: “Kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli adımlar atıldı. Sadece şiddet mağdurları değil, aynı zamanda şiddet uygulayanların da tedavi ve rehabilitasyonun gerekiyor” dedi.

ÇALIŞTAY BAŞLADI
Batman’da ‘2018-2020 Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı Hazırlık Çalıştayı’ başladı. Bir otelin konferans salonunda düzenlenen çalıştaya  Vali Yardımcısı Serap Özmen Çetin, Belediye Başkan Yardımcısı Sabri Aydın, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ümit Çiçek, bazı kurum müdürleri ile STK temsilcileri katıldı. Kamu spotu ve kısa film gösterimiyle başlayan çalıştayda konuşan Vali Yardımcısı Serap Özmen Çetin: “Kadına şiddet tüm dünyada evrensel bir sorun haline gelmiştir. Ülkemiz son yıllarda özellikle ‘kadına yönelik şiddete mücadele’ ile ‘kadının toplumsal hayattaki konumunun güçlendirilmesi’ yönünde çok önemli adımlar attı ve yasal düzenlemeler gerçekleştirdi. Şunu da biliyoruz ki bu sorunun sadece yasal düzenlemelerle aşılabilecek bir sorun değil. Bütüncül ve çok yönlü bir yaklaşımı gerektiriyor. Sadece şiddet mağdurlarını değil, aynı zamanda şiddet uygulayanların da tedavi ve rehabilitasyonun gerektiğini ve bu konudaki toplumsal duyarlılığın, toplumsal farkındalığının arttırılması büyük önem taşıyor” dedi.

YEREL EYLEM PLANI HAZIRLANACAK
Vali Yardımcısı Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu çalıştay fikri, bizlerin düzenli olarak yaptığımız ‘kadına yönelik şiddet’ ile mücadele il eylem toplantılarımız sonucunda ortaya çıktı. Haziran ayında bu çalıştay kararını aldık, Mart ayında faaliyete giren ‘şiddeti önleme merkezleri’ işlerimizi kolaylaştırdı. Bu kurum bize öncülük etti. Bu kurum ile birlikte Batman’daki ilgili müdürlükler, üniversite ve STK’lar ile birlikte eylem planı oluşturmak istedik. Arkadaşlarımız bu konu ile taslak hazırladı. 3 Gün sürecek bu çalıştayda, oluşturulan taslak il eylem planı, çalışma gruplarımızın katkı, tespit ve öneri ile birlikte yerel bir eylem planına dönüşecek. Kadına karşı şiddet, insanlığa hakarettir.”

“KOORDİNASYON ÖNEMLİ”
Çalıştayın açılış konuşmasında söz alan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ümit Çiçek: “Bu konuda kurumlar arası koordinasyon çok önemlidir. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak bizler üzerimize düşen yükümlülüğü yerine getirmekteyiz. Ancak, kadına yönelik şiddet toplumsal bir sorundur. Yapılan yasal düzenlemelerle kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının da bu hususta sorumlulukları vardır” dedi. Daha sonra söz alan Aile ve Sosyal Politikalar Uzmanı Burcu Sarıer Çakmak ise şunları söyledi: “Şiddet, toplumsal bir sorundur. Kadınlar ile erkekler arasındaki tarihsel eşitlikçi olmayan güç ilişkisinin bir tezahür biçimi olan kadına yönelik şiddet evrensel bir sorundur. Kadınlara yönelik şiddetin kabullenilmesine neden olan tutumların, toplumsal cinsiyet rollerinin ve klişelerin değiştirilmesi gerekilmektedir. Kadına karşı şiddeti önlemek, kurum ve kuruluşların koordinasyonu ile sağlanarak başarılacak bir mücadeledir.” (Bahar Çakar)

Editör: TE Bilişim