**‘Travel Türkiye’ Turizm Fuarına bu yıl farklı bir formatla katılan Batman Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü bir ilke imza attı. Daha önce yemek, karpuz çekirdeği v.b. gibi yiyeceklerle tanıtılan Batman standı bu kez Mezopotamya coğrafyasındaki telkari (Gümüş İşlemeciliği) yerel kıyafetler ve tarihi dokusuyla ön plana çıktı. 

**Dört günde yaklaşık 10 bin kişinin ziyaret ettiği standı İzmir Valisi Mustafa Toprak, Ege bölgesindeki il Valilileri, ilçe Kaymakamları, Belediye Başkanları ve bürokratlar ziyaret etti.

10 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ
5-8 Aralık 2013 tarihleri arasında İzmir'de açılan ‘Travel Türkiye’ Fuarında Batman standını yaklaşık 10 bin kişi gezdi. Bu yıl farklı figürleri standa taşıyan Batman Kültür Turizm İl Müdürlüğü Ege'nin incisi İzmir'e çıkarma yaptı. Vali Yardımcısı Ertuğ Şevket Aksoy, Kültür Turizm İl Müdür vekili İhsan Arslanlı, Müze Müdiresi Tenzile Uysal, Belediye Kültür Müdür vekili Mehmet Vesim Bozkur ve 15 kişiden oluşan ekip, Mezopotamya coğrafyasındaki telkari gümüş sanatı, Şahmeran, petrol, Ören bebek vb. gibi farklı figürlerle İzmir'de Batman'ın ‘turizm’ kenti olduğunun mesajını verdi. 10 bin kişinin ziyaret ettiği stand da Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Emin Bulut, konuklara Batman tarihi ve kültür zenginliği hakkında bilgiler verdi.

TURSAP'TAN ÇALIŞTAY SÖZÜ
Kültür ve Turizm İl Müdür vekili İhsan Arslanlı, ilk kez Batman Belediyesi ile birlikte fuarda petrol kentini en iyi şekilde tanıtmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek şöyle konuştu; “Batman Belediyesi Kültür Müdür Vekili Vesim Bozkur'un da bize destek olması ayrı bir heyecan kattı bize. Ciddi bir şekilde önemsediğimiz ‘Travel Türkiye’ fuarında 'Dünya turizmini İzmir'de keşfetme parolası ile bu yıl iddialı hazırlandık. Daha önce klasik hale getirilen yiyecek v.s standlardan uzak kalmayı tercih ettik. Amacımız turisti tarihi dokumuzla buluşturmaktı. Turistin bir yemek için kilometrelerce mesafe kat edip ilimize gelmeyeceğinin farkındayız. İzmir'deki fuara daha çok Mezopotamya'nın figürleriyle fuarda Batman adından söz ettirdik. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ve yönetimi ile yaptığımız görüşmede bir Çalıştay’ın yapılması için gerekli sözü aldık. Ayrıca riskli bölgedir diye Uluslararası turizm acentelerinin bölgemizi risk dışında tutmaları için de çağrıda bulunduk. Bu girişimlerimizin sonuç vereceğine inanıyoruz.”

STANDA SÜRPRİZ KONUKLAR
Cuma akşamı Batman standında verilen kokteylde Vali Yardımcısı Ertuğ Şevket Aksoy ve Kültür Turizm Müdür vekili İhsan Arslanlı, konukları karşıladı. Rize Vali Yardımcısı Şefik Aygöl, İzmir-Urla Kaymakamı Şehmus Günaydın, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel, Kültür Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Eraslan, Tanıtma Genel Müdürlüğünde Daire Başkanı Hasan Demir, 9 ülkenin fahri konsolosu, TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve yönetimi, İzmir Batmanlılar Derneği yönetimi, Batman yerel ve ulusal basın temsilcileri, Medical Park İzmir Hastanesi Genel Müdürü Veysi Kubba ve Zafer Peken ile seçkin bir davetli topluluğu katıldı. Kokteylde konuşan Batman Vali yardımcısı Ertuğ Şevket Aksoy, fuar organizasyonun da emeği geçen Batman Belediyesi başta olmak üzere, bazı STK Başkanlarına ve yerel medya mensuplarına teşekkür ederek; “Batman, İzmir fuarında iyi bir sınav verdi. Bu süreçte ilimizi böyle önemli fuarlarda tanıtmaya devam edeceğiz” dedi.

VALİ TOPRAK'TAN ANLAMLI MESAJ
Geçtiğimiz yıl komşu il Diyarbakır Valiliğinden İzmir Valiliğine atanan Vali Mustafa Toprak, fuarda ziyaret ettiği Batman standın da Vali Yardımcısı Ertuğ Şevket Aksoy ve Kültür Turizm Müdür vekili İhsan Arslanlı'nın sıcak ilgisiyle karşılandı. Stand da Çanakkale müzik grubunu dinleyen Vali Toprak, ardından Vali yardımcısı Aksoy ve Arslanlı ile bir süre sohbet etti. Batman'ın yöresel kıyafetleri ve 300 yıllık gümüş takılarla ilgili bilgi veren Arslanlı, Batman- Diyabakır il sınırındaki tarihi Malabadi köprüsünün Batman'a ait olduğuna dikkat çekti. Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde Batman Köprüsüne atıfta bulunduğunu ifade eden Arslanlı; “Elbette iki ilin sınırındaki köprü iki kardeş şehrindir ama bu tarihi yapıt Batman adını taşıyor” dedi. Vali Toprak ise turist çekmek için hangi ilin reklama yönelmesinin önemli olmadığını belirterek; “Batman-Diyarbakır ya da Siirt bu tarihi eserleri sahiplendikçe turist sayısı da artacaktır. Açılım sürecin de turizm sektörünün çok daha canlılık kazanacağına inanıyorum” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim