OY KULLANMAYARA DA CEZA
7 Haziran’da yapılacak Milletvekili genel seçiminde usulsüzlük yaptığı tespit edilene çeşitli hapis ve para cezaları uygulanacak. Seçimde oy kullanmayanlara da para cezası verilecek. Ceza miktarı,  Maliye Bakanlığının parasal sınırlar ve oranları hakkındaki genel tebliği dikkata alınarak belirlenecek. Cumhurbaşkanı seçiminde oy kullanmayana verilecek ceza 22 lira olarak belirlenmişti. Seçmene oy karşılığı menfaat, kıymetli eşya, vazife veya hizmet vaat edenler ile para, menfaat, vaat ve hizmetleri kabul eden seçmenler bir yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.
SANDIĞI ÇALANA CEZA
Oy sandığının yerini değiştiren, bunu açan, çalan veya tahrip edenler için ya da içindeki oy zarflarını alan, çalan ve değiştirenler 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alacak. Seçmenin sandık yerine gelmesini engelleyenlere 1 yıldan 4 yıla kadar hapis verilecek. Suçun memuriyet nüfuzunun veya her hangi birinin salaheyetini suistmal suretiyle işlendiği tespit edilirse ceza 2 yıldan az olmayacak. Seçmenin sandık alanına girmesine veya oy kullanmasına engel olanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Seçmenin oy kullanmasını önlemek amacıyla tehdit, cebir veya şiddet kullananlara 3 ila 5 yıl hapis cezası verilecek.
CEZALAR PEŞ PEŞE
Oyunu kullandıktan sonra sandık başından ayrılmayan veya müdahale, telkin veya tavsiyede bulunan veya buna teşebbüs edenlere 3 aydan 1 yıla kadar hapis verilecek. Seçme yeterliliği olmadığını bildiği halde oy vermeye teşebbüs eden veya oy verenler 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Başkasının adıyla oy kullanma teşebbüsünde bulunan veya verenler ise 3 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Mükerrer oy kullanan veya buna teşebbüs edenlere aynı ceza uygulanacak.

Editör: TE Bilişim