** 20 Kişilik aileleriyle Sason’un Çalışlar köyünde yaşayan Cemil ve Arif Kaplan: “Yakınlarımızın çoğu Erivan’a gitti. Fakat biz burada yaşamaktan ötürü mutluyuz” diyorlar.

KÖYDE İKİ AİLE KALDI
2973 Metre yüksekliğindeki Mereto dağı eteğinde Sason’un Çalışlar köyünde yaşamını sürdüren 38 yaşındaki Cemil Kaplan ile 52 yaşındaki Arif Kaplan, akrabalarının çoğunun son yıllarda Erivan ile İstanbul’a göç ettiğini söyledi. Geçimlerini hayvancılıkla sürdüren iki Ermeni aile, 50 haneli köyden kopamadıklarını söylediler. Köyde yaşayanlarla hoşgörülü bir ortam içinde olduklarını ifade eden Cemil ve Arif Kaplan: “Çalışlar köyü sakinleriyle kardeşçe geçiniyoruz. Her şeyden önce köyde hoşgörü var. Bir dönemler bu köyde Ermeniler ağırlıktaydı ama son yıllarda akrabalarımızın çoğu Erivan ve İstanbul’a göç edince iki aile olarak burada kaldık” dediler.


YILDÖNÜMÜNDE HELVA DAĞITTI
Geçen yıl babası Misak’ın yıldönümünde Çalışlar köyünde oturan tüm köy sakinlerine helva, bisküvi, ekmek ve şeker dağıttıklarını kaydeden 38 yaşındaki Cemil Kaplan: “Gelenek ve göreneklerimizi sürdürüyoruz. Babam için 60 kutu helva, şeker, bisküvi ve ekmek dağıttık. Ölüm yıldönümü nedeniyle mezarlıkta ibadetimizi yaptık. Köylüler babamın yıldönümünde yanımızda oldular. Bundan daha güzel hoşgörü ortamı olur mu? Mereto dağı eteğinde halen kar var. Bu manzarayı bırakıp ne Erivan’a ne de İstanbul’a gitme gibi bir düşüncem var.”

Editör: TE Bilişim