*Viyana Üniversitesi Caz Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini sürdüren sanatçı Hivron İmir, en büyük hayalinin Batman’da Müzik Akademisini kurmak olduğunu söyledi ve ekledi: “Viyana’da caz bölümünde Güneydoğu’dan okuyan tek kişiyim. Türkiye’de İstanbul ve İzmir’den toplam 4 öğrenci okuyor. Amacım, memleketim Batman’da müziği bilimsel araştıracak bir Akademi kurmak.  Yetenekli gençlerimiz var ama ellerinden tutan yok.”

65 YILLIK PETROL TANKLARI
MÜZEYE YANSIYACAK
Batman’da 65 yıl önce kurulan petrol tankları Çağdaş Sanatlar Müzesi’nin sembolü oluyor. 1955 Yılında üretime başlayan Türkiye’nin ilk Rafinerisinin kurulduğu Batman’daki petrol tankları ünlü mimar Emre Arolat’ın tasarımıyla sanatçı Ahmet Güneştekin’in, petrol şehrine kazandırmayı planladığı ‘Çağdaş Sanatlar Müzesi’nin figürleri olacak. Batman Çayı kıyısında doğayla iç içe olacak ‘Güneştekin Art Refınry’ müzesi için toplam 25 bin 500 metrekarelik alanın planlandığını belirten Güneştekin: “Ünlü mimar Emre Arolat, Batman’ın petrol tanklarından oluşan yuvarlak formlarımı yansıttığı müze sadece Batman’ın değil, Türkiye’ye sanat alanında çok şey katacak. Müze için vakıf kuruluyor. Yakın bir tarihte Batman’da değerlendirme toplantısı yapmayı planlıyoruz” diye konuştu. Daha önce TPAO’ya ait olan petrol tanklarından 16’sı BOTAŞ’ın kurulmasıyla bu kuruluşa devredilmişti.

VİYANA’DA TEK BATMANLI SANATÇI
Avusturya-Viyana’daki Üniversite’nin Caz Bölümünde yüksek lisansa başlayan Batmanlı sanatçı 38 yaşındaki Hivron İmir de eğitimini tamamladıktan sonra memleketinde müzik kültürünü bilimsel yönde araştıracak bir Akademi kurmak istiyor. Yıllar önce konser vermek için gittiği Viyana’da müzik alanını geliştirmek için Viyana Üniversitesi’nin Caz bölümündeki sınavı kazanan Hivron İmir, şimdi de yüksek lisans yapıyor. Viyana Üniversitesi’nin Caz Bölümünde Güneydoğu’da tek öğrenci olduğunu anımsatan İmir, şunları kaydetti: “Daha önceleri konser vermek için Viyana’ya gidiyordum. Konserimizi izlemeye gelen Viyana Üniversitesi Caz Bölümü Dekanı Profesör performansımı beğendi. Üniversite’ye davet etti. Sınavı kazandım, 4.5 yıldır Viyana’dayım. Şimdi de yüksek lisans yapıyorum. Bölümümüzde yüzde 80 caz müziği dersleri veriyor. Hem caz hemde dünya müziği ağırlıklı dersler görüyoruz. Türkiye’de Viyana’da caz bölümünü okuyan Batman, İstanbul ve İzmir’den toplam 4 kişiyiz.”

“BATMAN’A MÜZİK AKADEMİSİ KURMAK İSTİYORUM”
Üniversite tatile girdiği dönemde Batman’a geldiğini belirten Hivron İmir: “Pandemi öncesinde Türkiye’ye tatile geldiğimde bazı şehirlerde konser veriyordum ama şimdi salgın döneminde kendimi Batman’daki evime kapatıp müziği bilimsel olarak araştırmaya başladım. Bu süreci en iyi şeklide değerlendirmeye çalışıyorum. Toplumumuzdaki müzik kültürünü bilimsel olarak araştırıyorum. Maalesef müzik kültürümüzde bilimsel olarak çok gerilerdeyiz. Bazı projelerim var, bunlardan biri de memleketimde Kürt müziğinin de aralarında bulunduğu birçok müzik alanını araştıracak bir Müzik Akademisini kurmak istiyorum. Sadece caz alanı değil, Kürt müziğinde de akademik olarak çalışmalar yok denecek kadar az. Türkiye’den Avrupa’ya yerleşen aileler de çocuklarını müzik alanına yönlendirmiyor. Oysa biz de bu alanda dünyanın yetenekli gençleri keşfedilir. Bu gençlerimizin ellerinden ne yazık ki tutan yok” dedi.

65 YILLIK PETROL TANKLARI
Sanatçı Ahmet Güneştekin’in yuvarlak formlara yansıttığı ve ünlü mimar Emre Arolat’ın müzeye tasarladığı BOTAŞ’ın petrol tankları, Batman’da 65 yıldır yakıtın stoklandığı adres olarak biliniyor. TPAO’nun ilk Batman Bölge Müdürü Selahattin Özkan, 1955 yılında üretime alınan Batman Rafinerisi’ne ait petrol tanklarının öyküsünü şöyle anlatıyor: “O tarihlerde Batman’da petrol üretimi artıyordu. Batman-Dörtyol petrol boru hattının projesine başlanıldı. Daha önce Batman’daki tanklarda toplanan petrol, İskenderun’a tankerlerle taşınıyordu. Güneydoğu’da TPAO, Shell ve Mobil tarafından yeni sahaların keşfedilmesi ve üretilen petrolün Batman Rafinerisinin kapasitesini aşması Batman-İskenderun boru hattı şebekesini kaçınılmaz hale getirmişti.” Kurulduğunda TPAO’ya ait petrol tankları, BOTAŞ’ın kurulmasıyla bu kuruluşa devredilmişti. (Çağdaş Özel)

Editör: TE Bilişim