*1974 Yılında bir grup Batman Lisesi öğrencisi, Hasankeyf'te çekimi yapılan ‘Kuma’ filminin setinde ziyaret ettiği Hakan Balamir’e çizditleri portresini armağan etmişti. Eski öğrencilerden Burhan Değer: “Film setinde bize izin veren Aliye Rona ve Fatma Girik’in sıcak ilgisiyle karşılaşmıştık. Hakan Balamir ile hatıra fotoğraf çektik. O sanatçılar bizden biri gibiydi. Aramızda olmayan sanatçıları rahmetle anıyoruz” diyor.

46 YIL ÖCE HASANKEYF’TE FİLM
Yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın,  başrollerini ise Fatma Girik ve Hakan Balamir'in yaptığı ‘Kuma’ filmin çekiminin üzerinden tam 46 yıl geçti. O tarihi filmin üzerinden yıllar geçse de unutmayan Batmanlılar var. Bir zamanlar tarihi Hasankeyf'in filmlere ev sahipliği yaptığını söyleyenlerden biri de Batman Lisesi eski mezunların Burhan Değer. Yurtdışında yaşayan Değer, bir dizi ziyaret için geldiği Batman’da eski liseli arkadaşlarıyla nostalji yaşadı. 68 Dakikalık Kuma filminde Fatma Girik ve Hakan Balamir'in yanı sıra Aliye Rona, Nuran Aksoy ve Tuncer Necmioğlu’nun da ‘Kuma’ filminde yer aldığını belirten Değer: “Batman Lisesi’nden yeni mezun olmuştuk. Fotoğraf ve resime tutkum vardı. Hakan Balamir'in portresini çizmiştim. Eski eğitimcilerden sınıf arkadaşım Zeki Binici, Şerif Vural, Bahattin, Hüseyin ve Doğan Binici ile birlikte film çekimlerinin yapıldığı Hasankeyf’e gittiğimizi dün gibi hatırlıyorum” diye konuştu.

“SETTEN ÇIKTI, BİZİ BAĞRINA BASTI”
Yurtdışında yaşamını sürdüren Batmanlı Burhan Değer, Kuma filminde ziyaretine gittikleri eski sanatçıların film setinden çıktıkları gibi karşılarında gördükleri liseli gençleri adeta bağrına bastığını söylüyor. Değer, şöyle devam etti: “1974'ün bahar mevsimiydi. Batman'a gelen sanatçıları TPAO Batman Bölge Müdürlüğü ağırlamıştı. Çünkü o dönemlerde Batman’da ağırlama mekanları yetersizdi. TPAO'nun tesislerine kalan konuk sanatçılar buradan çok memnun ayrılmışlardı. Film girişinde de TPAO Bölge Müdürlüğü’ne teşekkür yazısı var. Kuma filmi, Hasankeyf kalesi başta olmak üzere Dicle nehrinin kıyısı ile Hasankeyf'in eski çarşısında çekildi. Eskiden insanlar sanatçıları rahatsız etmezlerdi. Onlar da bizden biri gibi işlerini yaparlardı. Hasankeyf kalesinde film setinden çıkar çıkmaz Hakan Balamir yanımıza geldi. Aliye Rona ve Fatma Girik de sette hazırlık yapıyorlardı. Onlara çizdiğim fotoğrafları verince çok duygulandılar. Bize teşekkür ettiler. Aramızda olmayan eski sanatçıları rahmetle anıyoruz. Yerleri doldurulmayacak sanatçılardı.”

BATMAN LİSESİNİN ESKİ EĞİTİMCİLERİ
Batman Lisesi’nin 1973-74 mezunlarından Burhan Değer, 46 yıl önce eğitimlerin tamamladıkları Batman Lisesinin eski yıllarını dün gibi anlatıyor. Gülpaşa Sezer'in Batman Lisesinin kurucu müdürü olduğunu anlatan Değer, sözlerini şöyle sürdürdü: “O dönemler Batman Lisesi’nde okumak bir zamanlar ayrıcalıktı. O dönemin hem eğitimcileri hem de öğrencilerini unutmak mümkün mü? Biz onlardan çok şey öğrendik. Dönemimizde lisesinin öğretmenleri Gülpaşa Sezer, Kadir Güler, Oya Özdoğan, Namık Dikici, Fuat Hoca, Mehmet Gül, Remzi Tokta, Sabahattin Ağılday, Emin Eren, Celal Utku, Hasan Toy, Mahir Hoca, Gülüm Nuri, Kutbettin Sabahattin Sancar, Abdülkadir Tel, Mardin Canavarı lakaplı Abdulkadir hoca, Mustafa Ercan, Sabire Aydemir, Hidayet Tüzel, Ersin Tardu, Aytekin Özel ve Abdurrahman Ersoy'du. Bunlar hatırladıklarım eğitimcilerdi. Bazıları şimdi hayatta değil. Mekanları cennet olsun. Örnek eğitimcilerdi.”

“ESKİ LİSELİ ÖĞRENCİLERİN LAKAPLARI VARDI”
Batman Lisesinin 1973-74 mezunları olan eski öğrencilerin birer lakabı vardı. Burhan Değer, o lakaplardan bazı isimleri şöyle açıklıyor: “Benim lakabım Çilli Burhan’dı, Bahri Tunç (Arap Bahri), Mehmet Alptekin (Pişo Mehmet), Veysi Sağdıç (Erol Büyükburç), İsmail Göze (Ferdi Tayfur), Bayram Sayın (Albay), Beşir Aşırmacı (Palamut Beşir), Ünal Durukan (Yakışıklı Ünal), İhsan Yalçın (Meşe İhsan), Hanefi Ekinci (Tarık Akan), Atilla Ertaş (Jilet Atilla), Şerif Özbek (Romantik Şerif), Nusret Koyuncu (Yılmaz Güney).”

BAĞLAMA USTASI GÖZEYDİ
Batman'ın ilk bağlama ustalarından olan Batman Lisesi eski öğrencilerinden İsmail Göze, kısa bir süre yerleştiği İzmir'de hayata veda etti.

Batman’ın eski bağlama ustası Göze’yi, Veysi Sağdıç şöyle anlatıyor: “Batman Lisesinin eski bando takımından örnek bir müzik gurubu oluşturduk. 1970'li yıllarda TPAO Orkestrasından destek almıştık. İlhan Telli ve Tomris, bize verdiği destekle Milliyet Gazetesi’nin düzenlediği liseler arası ses yarışmasında ikinciliği elde ettik. 'O Kadın' adlı bestesiyle birinciliği kıl payı kaçırmıştık. ‘Sevgenç’ adlı müzik gurubumuzda İshan Yalçın, Abdülkadir Kayhan ve Batman'ın ilk gazetecilerinden merhum Haluk Yargıcı'nın oğullarından Turgut ve Hakan Yargıcı da aramızdaydı. Kısıtlı imkanlarla o grupla yarışmalara adımızı yazardık.”

NOSTALJİ YAŞADILAR
1973-74 Batman Lisesi mezunlarından Burhan Değer, Hanefi Ekinci, Veysi Sağdıç, Bahri Tunç, Ünal Durukan ve Bayram Sayın, bir araya geldikleri eski okul arkadaşları Nusret Koyuncu'nun yeni mekanın Tercih okul giyim mekanında hasret giderdi. Yoğurduğu çiğköfte ile eski arkadaşlarına ziyafet çeken Şerif Özbek, duygularını şöyle dile getirdi: “Tam 46 yıl önce mezun olduğumuz Batman Lisesi’nde ki eski arkadaşlığımız hayatta olanlarla hala sürdürüyoruz. Batman'ın en güzel yılları bizim dönemimizdi. Liseden çıkar çıkmaz soluğu aldığımız TPAO tesisleri bizim ikinci mekanımızdı. Hala o eski günleri yad ediyoruz. Aramızda olmayan arkadaşlarımızı da rahmetle anıyoruz.”

Editör: TE Bilişim