**İki yıl önce ‘Bakur’ bölgesel film çekimi sırasında Kato-Jirki’de Yuhanıs Ekinci (Gulan Çekdar)’la görüşen yönetmen Ertuğrul Mavioğlu, film galasında duygulu anlar yaşadı. 


**Geçen yılın 7 Ekim’in de Kobane’de IŞİD’e karşı savaşan Yuhanıs Ekinci’nin yaşamını yitirmesi kardeşi Emine ile yönetmen Mavioğlu’nu gözyaşına boğdu. İzleyicilerin de gözyaşlarını tutamadığı belgeseli sinemaseverler ayakta izledi.

MAVİOĞLU’NA SARILDI
Batman’ın Yılmaz Güney sinemasında galası yapılan ‘Bakur’ adlı belgesel film sinemaseverlerin yoğun katılımıyla büyük bir ilgiyle izlendi. Belgesel, izleyiciler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı. Belgesel film bitiminde Gulan Çekdar (Yuhanıs Ekinci)’nin kardeşi Emine Ekinci sahneye davet edildi. Emine Ekinci, yönetmen Ertuğrul Mavioğlu’na sarılarak ağlaması izleyicileri gözyaşına boğdu. Yönetmenliğini Ertuğrul Mavioğlu ve Çayan Demirel'in yaptığı “Bakur” adlı belgesel filmin galası Yılmaz Güney sinemasında yapıldı. Galası yapılan belgesel, HDP Batman Milletvekili adayları Ali Atalan, Saadet Becerikli, Ayşe Acar Başaran, Hasan Yağız, Batman Belediyesi Eş Başkanı Gülistan Akel, HDP İl ve İlçe yöneticileri ve belgeselde yer alan Gûlan Çekdar (Yuhanıs) Ekinci’nin ailesi izledi. 93 dakikalık belgesel izleyiciler tarafından büyük bir ilgi ile izlendi. İzleyicilerin hem gülerek hem de hüzünlenerek izlediği belgeseli, izleyiciler dakikalarca ayakta alkışladı.




“FİLMDE DEDİĞİ GİBİ YAŞAMINI FEDA ETTİ”
Belgeselin ardından yönetmen Ertuğrul Mavioğlu kısa bir konuşma yaptı. Mavioğlu, Batman’da galayı yapmaktan mutlu olduğunu söyledi. Sinema sorumlusu Dicle Anter’in güzel bir hazırlık yaptığı salonda kalabalık bir kitleyi görmekten duyduğu sevinci ifade eden Mavioğlu; “6 Mayıs tarihi Deniz Gezmiş ve Hüseyin Aslan’ın darağacına gönderildiği gündür. Onları rahmetle anıyorum” diye konuştu. Kalp spazmı sonucu yaşamını yitiren Çayan Demirel’i anarak, Çayan’dan çok şey öğrendiğini söyleyen Ertuğrul Mavioğlu, Gulan (Yuhanıs) Çekdar’ın ailesine hitaben, “Filmimizin çekim süreci tamamlandıktan sonra Kobanê halkının DAİŞ vahşetine karşı savaşırken filmde de ifade ettiği gibi yaşamını feda etti. Ailesine sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

AKEL; “ÖZGÜRLÜK VE SANAT
BİRBİRİYLE ÖRTÜŞEN İKİ OLGUDUR”
Yönetmen Mavioğlu’nun ardından söz alan Batman Belediyesi Eş Başkanı Gülistan Akel, şunları söyledi: “Bakur filmini bir mücadele birikimiyle, birikintileriyle dolu bir mücadele adı olarak tanımlayabiliriz. Özgürlük ve sanat birbiriyle örtüşen iki olgudur. ‘Bakur’ filmi özgür sanat anlamında önemli bir eser olmuştur. Tüm özgür sanat emekçilerinin reflekslerinin devlet ve sistemin sanat üzerinde özgürlük arayışı üzerindeki baskının en büyük refleksi oldu Bakur filminin etrafında toplanmak. Yönetmen Ertuğrul Mavioğlu ve Çayan Demirel’i kutluyorum. Ama 40 yıldır devam eden mücadelenin aktörlerinin yaşamını konu alan bir film. Umarız, burada oynayan kahramanlarla galasını yaparız.”


EKİNCİ, MAVİOĞLU’NA SARILDI

Konuşmaların ardından sahneye davet edilen Gulan Çekdar (Yuhanıs Ekinci)’nin kardeşi Emine Ekinci, gözyaşlarını tutamadı. Emine Ekinci, yönetmen Ertuğrul Mavioğlu’na sarılarak ağlaması tüm izleyicileri gözyaşına boğdu. Kato-Jirki dağında iki yıl önce belgesel çekimi sırasında görüştüğü Yuhanıs Ekinci’nin geçen yılın 7 Ekim’in de Kobane’de hayatını kaybetmesinin üzüntüsünü yaşadığını ifade eden Mavioğlu; “Ne diyeceğimi bilemiyorum. Yuhanıs, film de dediği gibi yaşamını feda etti” diye konuştu. Emine Ekinci ise ağabeyini belgesel filme alan Mavioğlu’nun yanından ayrılmak istemedi. Gala, Emine Ekinci’nin, yönetmen Ertuğrul Mavioğlu’na teşekkür etmesinin ardından sona erdi. Mavioğlu, ‘Bakur’ filminin Van ve İstanbul’da da ücretsiz izlenebileceğini söyledi.  

Editör: TE Bilişim