** DİKA’nın ‘yerel paydaşlar’ toplantısında konuşan Vali Ahmet Deniz: “Dünyada rekabet var. Almanya’nın ihracat rakamları kilogram başına 4.5 Dolarken, Türkiye’nin 1.5 dolar. Rekabette zorlanıyoruz. Bilgiyi donanıma ve teknolojiye çevrilmeliyiz” dedi.

“MESLEK LİSELERİNİ GÖZDEN GEÇİRMELİYİZ”
Dicle Kalkınma Ajansı’nın (DİKA) ‘On Birinci Kalkınma Planı Hazırlıkları’ kapsamında ‘Yerel Paydaş Toplantısı’ Mezopotamya Oteli’nde gerçekleştirildi. Vali Ahmet Deniz, Belediye Başkanvekili Ertuğ Şevket Aksoy, DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, ilçe kaymakamları, kurum müdürleri, Oda Başkanları ve STK temsilcilerinin katıldığı toplantıda Batman ile ilgili anket çalışması da gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Vali Ahmet Deniz rekabetteki zorluklara dikkat çekti. Vali Deniz: “Genç nüfusu gerçek anlamda en iyi şekilde eğitip, üretime yönlendirebilirsek o zaman Türkiye hedeflerine ulaşabilir. Türkiye’nin genel problemleriyle beraber Batman’daki yerel dinamiklerin istekleri ve talepleri de önemli. Biz kendi açımızdan baktığımız zaman 1. Sırada eğitim diyoruz. Nitelikli eğitim olmadan bu planlamayı yapmak, bu stratejiyi uygulamak mümkün değil. Meslek liselerinde diplomaları veriyoruz, fakat bir niteliksizlik var. Mesleki liselerimizi tekrar gözden geçirip, oradan mezun olan öğrencilerimizi bir meslek mensubu olarak mezun etmek zorundayız” dedi.

“5 YILIN ROTASINI ÇİZİYORUZ”
Toplantıda konuşan DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ: “Yerelin ne istediğini anlayabilmek için ilk defa yerel paydaşların da içinde olduğu bu toplantıyı Bakanlığımız 4 il’de yapılmasını istedi. 3 Aşamalı bir çalışmamız olacak. Önce genel, daha sonra gençlerimiz ve kadınlarımızla birlikte bu çalıştayı gerçekleştireceğiz. Elde ettiğimiz verilerle 5 yıl içinde hangi konuyu, hangi modülle işleyebileceğimiz politikaları sizlerden alacağız. Bunları da 21 Şubat’ta Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’a arz edeceğiz. Çıkacak sonuçlar önemli. Çünkü önümüzdeki 5 yılın rotasını çizeceğiz” dedi.

“İHRACATTA KİLO BAŞINA 1.5 DOLARDAYIZ”
Nitelikli eğitim ve rekabetin önemine dikkat çeken Vali Deniz, şöyle konuştu: “Avrupa bunu yapmış. Onun için ihracatta çağ atlamışlar. Dünyada rekabet sistemi var.  Kimse kimseye acımıyor. Almanya’nın ihracat rakamları kilo başına 4.5 dolar, Türkiye’nin 1.5 dolar. Zorlanıyoruz. Yapılabilecek şey; katma değeri yüksek ürünler, inovasyon, markalaşma, patent, ARGE çalışmaları. Yani bilgiyi donanıma ve teknolojiye çevirmek zorundayız. 4. Sanayi çağına girdik. Türkiye buna geçmeye başladı. 2. OSB için çalışmalarımız da devam ediyor. Yeni yatırımcılarla sanayimiz daha iyi düzeye gelecek. Onun dışında okuma alışkanlığı ve şehrimizin temizliği ile ilgili de sizlere işler düşüyor. Sağlık alanın da eksikliklerimiz var ama yeni hastane ile birlikte aşacağız. Eğitim alanında da iyi düzeydeyiz. Şuan 400 derslikli inşaatımız devam ediyor. 600 dersliği de bu yıl ihale edeceğiz. 2019’da tekli öğretime geçen illerden olacağız.” (Bahar Çakar)

Editör: TE Bilişim