*1940’ların ortaları ile 1950’lerin başında sezonun ilk filmleri, daha İstanbul’da vizyona girmeden Raman Dağı ile Garzan petrol sahalarındaki açık sinemada gösterime girerdi.

PETROLCÜLERE YABANCI VE TÜRK FİLMLERİ GETİRİLİRDİ

Türkiye’de ‘Kara altın’ın bulunduğu Raman Dağı ile Garzan kampındaki petrolcüler için açık hava sinemasında İstanbul’da vizyona girmeden yabancı ve yerli mühendisler için yabancı ve Türk filmleri gösterime girerdi. Haftada iki gün alt yazılı-orijinal iki yabancı film, iki gün de Türk filminin gösterime girdiği sinemalardan biri de Türkiye’de ilk petrolün bulunduğu Raman Dağı’ndaki kamptaki açık sinema idi.

İLK AÇIK SİNEMANIN İZLERİ DURUYOR
Raman Dağı’nda ABD’li mühendislerin kaldığı eski MTA İdari binasının karşısı açık sinema alanıydı. Türkiye'de çekilen ilk siyah beyaz filmler tren ve uçakla Diyarbakır’a, ardından Batman’a gönderilirdi. MTA'nın satın aldığı film makinesi açık sinema alanında kurulurdu. ABD’li mühendisler ile ilk petrol emekçileri haftada 4 gün açık havada verilen filmleri gece yarılarına kadar izlerdi.

YILDIZ SANATÇILAR TPAO DESTEĞİYLE FİLM ÇEVİRDİ
Raman Dağı’ndan sonra 1955 yılında Batman Rafinerisi’nin kurulması ile birlikte TPAO Site lojmanları yapıldı ve küçük bir petrol kasabası andıran MTA ve TPAO’nun kampları Batman'a taşınmıştı. Türk sinemasının yıldızlarından Fikret Hakan, Belgin Doruk, Hakan Balamir, Fatma Girik ve Türkan Şoray gibi sinema sanatları TPAO’nun desteğiyle Güneydoğu Anadolu’daki ilk filmleri, Batman çevresinde siyah-beyaz perdeye taşımıştı. (Çağdaş Özel)

Editör: TE Bilişim