*11 Ayın sultanı Ramazan ayı arifesinde piyasadaki artış dargelirlileri düşündürüyor. Bakliyat çeşitleri ile süt ürünlerindeki artışa dikkat çeken esnaflar, “Ramazan ayı öncesi fiyatlara bakıldığında artış, rekolte kaybından yaşanan fiyat artışının çok üzerinde” dediler.

RAMAZAN ZAMLARI

Ramazan’ın ilk sahuru yarın akşam. Ramazan öncesinde piyasada bakliyat çeşitleri başta olmak üzere süt ürünlerindeki artış dargelirlileri kara kara düşündürüyor. Batman’ın Elma sokağındaki esnaflar, pek çok üründe yaşanan fiyat artışına kuraklık, don, dolu ve sel gibi afetler nedeniyle oluşan rekolte kayıplarının da neden olduğunu söylediler. Peynirin kilosunun 14-15 Tl, kuzu et kilosunun 22 Tl, helvanın 15 TL, hurma kilosunun 20 Tl’den alıcı bulduğu piyasada, Ramazan öncesi hareketlilik esnafı sevindirdi. Esnaflar mercimek, salça, yağ ve etin zam şampiyonu olduğunu belirttiler.


YÜZDE 10’LUK FİYAT ARTIŞI

Geçen yıl aynı döneme göre fiyatları karşılaştıran bazı esnaflar şöyle konuştular : “Bakliyatta ciddi bir artış söz konusu. Kırmızı mercimeğin kilosu 5 Tl, kuru fasulye 5 Tl, pirinç 6 Tl, 18 lt. Sıvı yağ kutusu da 75 TL’ye çıktı. Salça kilosunun 25 TL’den satılıdığı piyasada bakliyatta yüzde 10, sıvı ve katı yağda da yüzde 10 fiyat artışı var. Lokum fiyatları da Ramazan öncesinde artış gördü. Gaziantep lokumu 4 Tl, Malatya lokumunun kilosu ise 5 TL’den satılıyor. Ramazan ayında talep artarsa fiyatlarda da artış sürebilir.” 


Editör: TE Bilişim