*1958 Yılında dönemin Batman Petrolspor’un ilk kaptanlarından merhum Erdem Güzelses ile birlikte forma giyen ve petrol kentinin ilk manav-bakkallarından Fahri Balcı, 88 yaşında yaşama veda etti

“MANAV VE FUTBOLCUYDUM…”
Batman’ın Petrolspor’un ilk futbolcularından olan ve ‘Efsane kaptan’ Erdem Güzelses ile birlikte forma giyen, petrol kentinin ilk manav-bakkallarından Fahri Balcı, 88 yaşında yaşama veda etti. Evli ve 5 çocuk babası Balcı, dün gece kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Balcı, Batman’ın Asri Mezarlığında sevenlerinin gözyaşları arasında toprağa verildi. 1958 Yılında amatör olarak forma giydiği Petrolspor’da ‘Efsane Kaptan’ Erdem Güzelses ile birlikte geçen yılları özlemle aradığını Batman Çağdaş’a anlatan 88 yaşındaki Balcı, şunları söylemişti ; “O yıllarda Batman’da hem manav-bakkallık hem de futbolcuydum. O yıllar bölge takımlarından Diyarbakır, Mardin, Bitlis ve Siirt ile kıran kırana maçlarımız olurdu. Petrolspor’da kaptanların kaptanı Erdem Güzelses ile top oynamanın keyfi bir başkaydı. Yeşil-beyazlı formayı giyen ilk futbolcularız. Yağışlı havalarda zemini toprak sahada top sürmek kolay değildi. Çamurda iyi top sürdüğüm için bana ‘Çamur Fahri’ lakabını vermişlerdi.”

BALCI AİLESİNİN BATMAN ÖYKÜSÜ
Batman’da Mısır Çarşısı sahiplerinin olan Fahri Balcı, Batman’a geliş öyküsünü de şöyle dile getirmişti; “Siirt’ten Batman’a geldiğim günden bugüne kadar kopamadım. Babam merhum Musa, ağabeylerim İzzet ve Zeynel Abidin burada yıllarca manav-baharatçılık işleriyle uğraştılar. Batman’a 1955 yılında geldiğimizde barınabilecek bir yer yoktu. İluh Tepebaşı’nda yeterli ev yoktu. Balpınar beldesinde ev kiraladık. Batman’a geldiğimizde bir fırın vardı. Nahiye Müdürü Ahmet Kayhan’ın damatları Resul ve İbrahim Ekmez fırın işletmeciliği yapıyorlardı. O fırın da eski Güneş Pasajı bitişiğindeydi. Yoğurt, helva ve peynir gibi köy ürünlerini fırında satardık. İki yıl süreyle fırında kaldık. Ardından peron bitişiğindeki kerpiç dükkanı merhum babam, İluh’lu Hacı Tahir’den bin TL’ye satın almıştı.”

“RÜZGARDA NÜFUS DAİRESİ’NİN ÇATISI UÇARDI”
1957 Yılında ‘İlçe’ olan petrol kentinin dününe yolculuk yapan Fahri Balcı, sözlerini şöyle sürdürmüştü; “Perona yakın işyerimi kerpiçtendi. Binanın üstüne kerpiçten yaptığımız ikinci kat’a Nüfus Dairesi yerleşmişti. Rüzgarlı havalarda o çatı hep uçardı.1962 ile 67 yılları arasında posta hizmetlerini manav dükkanımız verirdi. Sarı posta kutusunu manavımızın girişine monte etmiştik. Gelen mektup ve zarflar posta kutusuna atılıyordu. Biz de onları Güney Ekspresine teslim ederdik. Sonradan posta hizmetlerinin ihalesini Kıvırcıklar marketi üstlendi. O zaman PTT hizmetlerini yılda 30 TL ile biz yapıyorduk. Sonradan ihaleyi Kıvırcıklar 20 liraya düşürünce dört yıl da bu işi onlar sürdürdü. O yıllar Batman çok güzeldi. Şehir büyüdükçe o samimi ve hoşgörü ortamı da kayboldu.” (Spor Servisi)

Editör: TE Bilişim