** Yaklaşık 4.5 yıl süreyle TPIC’te ‘derıkmen’ olarak çalışan iki fakülte mezunu 26 yaşındaki Ali Can Beğde, iş bulamayınca baba mesleği peynir satıcılığına başladı.

 

** Yıllarca petrol sahalarında çalışan ve Ocak ayından beri 300’ü aşkın Batmanlı işçiyle işsiz kalan Beğde: “Asgari ücrete mahkum edildik. Bu ücret borçlarımızı bile karşılamıyor. 50 Petrol emekçisi gündelik iş ve pazarlarda çalışıyor” dedi.

 

“BELİRSİZLİK NEREYE KADAR”

Ocak ayından beri TPIC’teki iş akitleri fesh edilerek, asgari ücrete mahkum edilen bazı petrol emekçileri, pazarlarda gündelik işlerde çalışıyor. İki fakülte mezunu 26 yaşındaki Ali Can Beğde, 4.5 yıldır ‘derıkmen’ olarak çalıştığı TPIC’te işlerine dönebilmek için hak arayışlarının sonuçsuz kalmasından yakındı. Türkiye Petrolleri bünyesinde yeni açılan TPOC’un TPIC’teki çalışanlara öncelik vermemesinden yakınan Beğde: “5 Aydır beklemedeyiz. Olumlu bir adım görmeyince piyasada iş aramaya başladık. Baba mesleği olan peynir satıcılığına başladım” diye konuştu.

 

“GÜNDELİK İŞLERDE ÇALIŞAN DA VAR”

Elma sokağında köy peynirinin kilosunu 10-12 liradan satan petrolcü Beğde, şöyle devam etti: “Yaklaşık 50-60 civarında arkadaşımız piyasada çalışmaya başladı. Asgari ücretle kalabalık ailelerimizi geçindirmek imkansız. Mecburiyetten birçok arkadaşımız pazarlarda iş aramaya başladı. Amele olarak çalışan kalifiye petrol emekçileri var. İki aydır Elma pazarında peynir ve bal satıyorum. İyi-kötü ailemizin geçimini sağlamaya çalışıyoruz. İşimize ne zaman döneceğimizi bilmiyoruz. Yeni şirket yeni eleman alacağına yıllarını petrol sahalarına veren emekçilere öncelik vermesini istiyoruz.”

 

Editör: TE Bilişim