** Petrol varil fiyatlarının aylardır 60 doların altında seyretmesiyle ABD’li TransAtlantic, Wiking şirketleri başta olmak üzere birçok yerli firma, sondaj kulelerini parka çekti.

 

** TP bünyesindeki TPIC, sondaj çalışanlarını asgari ücrete mahkum etti. Şelmo petrol sahasında TranstAtlantic’te 140 işçi ve yöneticinin iş akidi feshedildi. TransAtlantic ve Wiking firmaları, 80 teknik işçiyle Şelmo, Bismil-Oba, Anbar, Göksu ve Işıklar petrol sahalarına bakıyor.

 

100 MİLYAR DOLARLIK KAYIP

Geçen yıl 115 dolar varil seviyesinden Ocak ayında 45 dolara kadar düşen kara altın petrol aramalarında petrolün başkenti Batman’ı etkiledi. Bölgede kaliteli petrolünün üretildiği Şelmo sahasında son yıllarda büyük yatırıma yönelen ABD’li TransAtlantic ve Wiking, çalışanların yanı sıra arama çalışmalarını da yarı yarıya düşürdü. Son dönemde bir toparlanma görülse de petrol fiyatlarının bugünlerdeki 65 seviyeleri bile birçok yatırım projesini hayata geçirmek için düşük kalıyor. Petrol sektöründeki işten çıkartma ve proje iptalleri de petroldeki düşüş kadar hızlı gerçekleşiyor. Aramalar için ayrılan 100 Milyar dolar rafa kaldırıldı.

 

İŞÇİ SAYISI AZALTILDI

35 Gravitedeki kaliteli petrolün üretildiği Kozluk-Şelmo sahasında 3 yıldır milyar dolarlarca yatırım yapan TransAtlantic, bünyesindeki 140 işçi ve teknik elemanın işine son verdi. Şelmo sahasıyla birlikte Bismil-Oba, Anbar, Göksu ve Işıklar petrol sahalarında günde yaklaşık 5 bin varil petrol üretimi yapan TransAtlantic, 80 işçiyle çalışmalarını sürdürüyor. Yabancı şirketler kadar yerli firmalar da çalışmalarını durdurma aşamasına getirdi. TP bünyesindeki TPIC sondaj sahalarında çalışan 700’e yakın teknik elemanı aylardır asgari ücrete mahkum edildi. Petrol varilindeki düşüş nedeniyle TP Batman Bölge Müdürlüğü arama kuyu sayısını 8’e düşürdü. TP’de günlük petrol üretimi, 25 bin varilden 15 bine düştü. Sondaj kuyuları aylardır park sahasında bekletiliyor.

 

BATMAN PİYASASI ETKİLENDİ

Petrolün başkenti Batman’da petrol varilindeki düşüş nedeniyle Türkiye Petrolleri (TP) ve BOTAŞ’ta toplu sözleşme görüşmeleri uzadı. Yabancı şirketler ve TPIC’teki işçilerin iş akitlerinin feshedilmesiyle Batman piyasasının en durgun dönemini yaşadığını belirten Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Salih Kaplan: “Petrol, Batman’ın can damarıdır. Petrol emekçileri 2015’in Ocak ayından bu yana işsiz kaldı. Batman piyasası ciddi yönde sarsıldı. Seçim arifesindeyiz ama piyasada yaprak kımıldamıyor. Petrol emekçileri yeniden işlerine dönmeli. Batman, petrolle vardır” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim