**Batman’ın lokomotifi olan TPAO’nun özelleştirilmesi halinde petrol kentinin büyük yara alacağını söyleyen Esnaf Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Şevki Taş; “70’li yıllarda 7 bin işçinin çalıştığı TPAO’da emekçi sayısının 2 binin altına düşmesi büyük kayıptır” dedi. 


“ÖZELLEŞTİRMEYE HAYIR”

Petrolün başkenti olan Batman’ın ekonomisinin olmazsa olmazı olan TPAO’nun küçülmemesinin gerektiğini belirten Esnaf Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Şevki Taş; “Önümüzdeki süreçte TPAO’nun kademeli olarak özelleştirilmesine karşıyız” dedi. Yörede üretilen petrolün Batman’da işlenmemesi yüzünden şehrin büyük bir kayıp yaşadığına işaret eden Başkan Taş; “Petrol’ü Batman çıkarıyor ama başka yerler kazanıyor. Türkiye’de petrolün ilk bulunduğu adres Batman’dır. Fakat ‘Kara altın’dan bugüne kadar nasibini almayan şehir de yine Batman’dır. 70’li yıllarda 7 bin işçinin çalıştığı TPAO’da emekçi sayısının 2 binin altına düşmesi kabul edilemez bir durumdur” diye konuştu.

TPİC İŞÇİLERİNE DESTEK
Ocak ayında asgari ücrete mahkum edilen Batmanlı 400’e yakın TPİC çalışanlarının akıbetinin belirsizlik içinde olduğunu belirten Başkan Taş, şöyle konuştu; “Nereden bakarsınız bakın 4 bin aileyi kapsayan bu emekçilerin, işlerinden olması Batman esnafının işini de etkileyecektir. TPİC çalışanlarının tekrar işlerine dönmesi için herkesin üzerine düşen sorumluluklar vardır. Batman’ın ekonomisinin üçte biri petrol sektörüne dayalıdır. Zonguldak ve Manisa için kömür ne kadar değerliyse Batman’ın da olmazsa olmazı petrolüdür. Hak mücadelesi veren TPİC çalışanlarının yanındayız.”

“ASFALTIN ZİFTİ BİLE BİZE DÜŞMÜYOR”
Türkiye’de ilk rafinerinin kurulduğu Batman’da son yıllarda Belediye’ye hibe asfalt verilmemesine de anlam veremediğini ifade eden Başkan Taş; “Tüpraş’ın stoklarında tonlarca asfalt var. Koç’un sahipliğini üstlendiği Tüpraş’ın ürettiği asfalttan Batman Belediyesi’ne de hibe verilmeli. Sadece 2006 yılındaki sel felaketinde 2 bin ton asfaltı Belediye’ye hibe eden Tüpraş’ın bu geleneği yılda bir defa da olsa sürdürmesini istiyoruz.  Batman Belediyesi’ne hibe ya da indirimli asfalt desteği şarttır. Yollarımız TPAO-Tüpraş’ın ağır tonajlı araçlarından bozuluyor. Tüpraş gibi TPAO’nun da Batman’ın yerel yönetimine hibe asfalt desteğinde bulunması gerekiyor. Şehirdeki hava kirliliğinin bir nedeni de petrol sektörleridir. Hem havamızı hem de yollarımızı etkileyen petrol sektörlerini sorumluluklarını yerine getirmeye devam ediyoruz.”

Editör: TE Bilişim