Ilısu Baraj havzasına komşu olan Batman’ın Beşiri ilçesinin Çakıllı köyünün kaderini ‘kara altın’ değiştirdi. Çakıllı köyü petrol üretim merkezine dönüştü. Sahadan günde 7 bin varil petrol üretimi gerçekleştiriliyor.

KARA ALTIN FIŞKIRDI, ÇAKILLI DEĞİŞTİ
Ilısu Baraj alanına komşu olan Beşiri ilçesinin Çakıllı köyünde petrol çıkınca yaşam da değişti. Bir kaç yıl önce terk edilen köy, yaşanır hale geldi. TPAO'nun yeni üretim istasyonuna dönüşen Çakıllı’daki yeni petrol sahaları gelecek için umut veriyor. Peş peşe yeni sondaj kuleleri kuran TPİC, Ilısu Baraj gölüne yakın bölgede açtığı kuyu sayısı 40’a ulaştı. TPAO, bu sahadan günde 7000 varil petrol üretimi elde ediyor. 25 Gravite’deki petrolün gün yüzüne çıktığı Çakıllı köyünün dört bir yanında TPİC, yeni kuyular açmak için lokasyon çalışmalarına hız verdi.

PETROL ÇIKTI, YAŞAM DEĞİŞTİ
15 Yıl öncesine kadar göçün olduğu köyde şimdilerde petrolün bulunmasıyla tersine dönüşler de başladı. TPAO'nun keşfettiği kuyulardan memnun kalan bazı köy sakinleri şunları söylediler: “Köyümüzün dört bir yanındaki kuyulardan petrol çıktı, yolumuz asfaltlandı. Yer altı ve üstünde ‘kara altın bereketi yaşanıyor. Ilısu Baraj göl havzasına yakınız. Sondaj vuruldukça petrol fışkırıyor. Bu da en çok bizleri sevindiriyor. Köyümüzün kaderini ‘kara altın’ değiştirdi. (Çağdaş Özel)

Editör: TE Bilişim