*Düzenlemenin doğrudan ve en fazla Batman Rafinerisini etkileyeceğini söyleyen Akyüz, “Batman Rafinerisi’nin karşı karşıya kaldığı bu olumsuzla 2021’de pandemi nedeniyle bitüm talebinin azalmasıyla rafineri 2 ay faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldı. Batman Rafinerisi’nin uğradığı haksızlık giderilerek yeni bir değişiklik yapılması kaçınılmaz olmuştur” diye konuştu.

AKIL ALMAZ UYGULAMA

Ülkenin ilk rafinerisi konumundaki TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nin işlediği yerli petrole ‘Süveyş kanalı’ tarifesinin uygulanması Petrol-İş Sendikası Genel Merkezi’ni harekete geçirdi. Batman Rafinerisi’ne sahip çıkılmasının gerektiğini belirten Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Süleyman Akyüz, 28 Şubat 2019 tarihinden itibaren yerli ham petrolün fiyatlandırma esasında değişiklik yapıldığını söyledi. Akyüz, “Bu düzenlemeyle, 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu’nda Fiyat Oluşumu başlığını taşıyan 10. maddede yapılan değişiklikler ile yerli ham petrolün fiyat düzeyi, Mısır menşeli Ras Gharib petrolü yerine Arab Heavy petrolünün fiyatı baz alınarak belirlenmeye başlanmıştır. Yeni emsal petrol fiyatı, kalite farkını da içerecek şekilde daha yüksek bir düzeye çıkmıştır” diye konuştu.

“VARSAYIMLA TAŞIMA ÜCRETLERİ ARTTIRILDI”

Genel Başkan Akyüz, şunları kaydetti: “Yerli ham petrolün fiyatı belirlenirken, Türkiye’de teslim yeri olan limana ve rafineriye kadar getirilmesi gerekli giderlerin yarısı yerine tamamının dikkate alınması ve ‘Batman-Dörtyol Boru Hattı’ geçiş ücreti hariç tutulurken artık dahil edilmesi düzenlenmiştir. Kısacası, yerli ham petrolün fiyatı belirlenirken fiyata yansıtılan varsayımsal taşıma ücretleri de arttırılmıştır. Söz konusu yasa değişikliği ile yerli ham petrolün piyasa fiyatlarında bir artış gerçekleşmiştir. Yerli petrol üretimini desteklemek amacıyla yapıldığı iddia edilen bu düzenleme ne yazık ki, bir başka yerli üretimi baltalayan bir nitelik taşımaktadır.”

YENİ TARİFE, BATMAN RAFİNERİSİNİ ETKİLEDİ

Tamamen yerli ham petrol işleyen Batman Rafinerisi’nin yeni düzenlemeden olumsuz etkilendiği ve kârlılığının düştüğüne işaret eden Akyüz, “Ham petrolün üretildiği bölgede kurulu bulunan Batman Rafinerisi’nin varsayımsal taşıma ücretlerinin arttırılarak yansıtıldığı yeni fiyat belirleme usulüyle milyonlarca dolarlık kaybı oluşmuştur. Bu düzenleme doğrudan ve en fazla Batman Rafinerisi’ni olumsuz etkilemekte, diğer rafinerilerde ise büyük ölçüde ithal ham petrol işlediğinden etki sınırlı kalmaktadır. Yerli ham petrol üretiminin desteklenmesi iddiasıyla, maliyeti ve sonuçları iyi hesaplanmadan yapılan bu yasa değişikliğinin bedelini sadece Batman Rafinerisi’nin yani bir başka yerli üretim tesisimizin ödemesinin hiçbir geçerli açıklaması yoktur” dedi.

“BATMAN RAFİNERİSİ İÇİN DEĞİŞİKLİK ŞART”

Batman Rafinerisinin petrolcülük sektöründe öncü bir rol oynadığını söyleyen Akyüz, sözlerini şöyle sürdürdü; “Batman Rafinerisi’nin karşı karşıya kaldığı bu olumsuzluğa, 2021 yılı içerisinde pandemi nedeniyle bitüm talebinin azalması eklenmiş ve rafineri faaliyetlerine ara vermek durumunda kalmıştır. Sektörün tüm taraflarının görüşleri alınarak ve işlediği ham petrolü sadece birkaç kilometre uzaktan temin eden Batman Rafinerisi’nin uğradığı haksızlık giderilerek bir yeni değişiklik yapılması zaruri hal almıştır. Yapılacak yeni bir düzenlemeyle, hem yerli ham petrol üretiminin desteklenmesi hem de Batman Rafinerisi’nin karşı karşıya kaldığı olumsuzluğun giderilmesi mümkündür. Batman Rafinerisi, ülkemizin ilk modern rafinerisidir ve sektörde öncü bir rol oynamıştır. Geçmişten bugüne hem Türkiye ekonomisi hem de Batman şehri açısından önemli bir ekonomik işlev görmektedir.”

“BATMAN RAFİNERİSİ’NE SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Batman Rafinerisi’nin, bölgede yarattığı istihdam ve sağladığı kamusal yarar ile toplumsal bir işlev de gördüğünü ifade eden Akyüz, “Batman Rafinerisi, Batman’ın sembollerinden birisidir. Petrol-İş Sendikası tarihinde de Batman Rafinerisi ve rafineri işçilerinin yeri ayrıdır. Batman Rafinerisi’nin kesintisiz olarak faaliyetlerine devam etmesi için bu tesise sahip çıkacağımızı belirtiyorum. Sektörde oluşan hakkaniyetsiz durumun rafineriye, istihdama ve Batman’a dönük olumsuz etkilerinin bertaraf edilmesi için gerekli çalışmalar ivedilikle yapılmalıdır” dedi. (Çağdaş, Özel)

Editör: TE Bilişim