Ak Parti Genel Başkanvkili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, iki gün süren Batman ziyareti kapsamında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Meclis’te görüşmeleri süren yeni seçim kanunuyla ilgili detaylar veren Kurtulmuş; “Yüzde 10’luk seçim barajının 7’ye indirilmesi demokrasimiz açısından önemli bir kazanımdır” dedi.

“PARLAMENTODA TEMSİLİYET
ADALETLİ OLACAK”
Batman’da ikin gün süreyle bir dizi programlara katılan Ak Parti Genel Başkanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Batman’da gazetecilerle de bir araya geldi. Mezopotamya Otel’de düzenlenen toplantıya Kurtulmuş’un yanı sıra Milletvekili Ziver Özdemir, İstanbul Milletvekili İl Hasan Turan, Başkanı Akif Gür, MKYK üyeri Şaziye Gündüz, Murat Çiçek ve gazeteciler katıldı. Toplantıda ülke gündemini değerlendiren Kurtulmuş, Meclis’te 7 maddesi geçen yeni seçim kanununun önemine değindi. Kurtulmuş, şöyle devam etti; “Meclisin gündemine gelen yeni seçim kanununun yedi maddesi geçti. Bugün de kalan 10 madde de geçecek diye ümit ediyoruz. Türkiye kamuoyunun ittifak olduğu sorunlardan birisi de 12 Eylül rejimiyle gelmiş olan yüzde 10’luk seçim barajının çok yüksek olduğu ve birçok partinin parlamentoya giremediği için, temsiliyette adaletin zorlandığına dair şikâyetler söz konusuydu. Bu anlamda yüzde 10’luk barajın, yüzde 7’ye indirilmesi önemli ve olumlu bir adımdır. Daha da indirilebilir miydi, indirilebilirdi ama sonuç itibarıyla seçim barajının bu noktaya gelmesi bile Türkiye ve demokrasimiz bakımından bir kazanımdır.”

“MECLİS’TE TEMSİLİYET İÇİN 41 İL’DE
TEŞKİLATLANMAK YETERLİ OLACAK”
Yeni seçim kanunuyla ilgili detaylar veren Genel Başkanvekili Kurtulmuş; “Ayrıca bundan sonra partilerin daha adil bir yarışa girmelerine imkân sağlanacak. İsteyen partiler bir birleriyle ittifak kurabilirler, seçime öyle girebilirler. Yine bu seçim yasasıyla birlikte getirilen demokratik bir kazanım olarak gördüğümüz diğer husus ise seçime girmek için parlamentoda grubun aranmaması. Sadece 41 il’de teşkilatlanmak yeterli olacak. Bunun da demokratik bir kazanım olduğunu ifade etmek istiyorum. Yine ittifaklarda partilerin aldığı oylar ayrı ayrı belirlenecek. Bunun arkasında temel niyet de şudur, millet kime niçin oy verdiyse o oyun sonuçları gerçekleşmiş olacak” dedi.

“6+1’LİK İTTİFAK VAR”
Muhalefetin ittifakıyla ilgili de değerlendirmede bulunan Kurtulmuş, şöyle devam etti; “Muhalefetin oluşturduğu 6+1’lik ittifak var. Israrla 6+1 dediğimizde ittifak var. Masada 6 parti var ama masada ruhu olan 7. parti HDP’dir. Bu masada HDP’nin olmaması düşünülemez. Çünkü HDP’nin oylarını almamış bir ittifak, masadaki 6 partili ittifakı kast ediyorum; zaten herhangi bir seçim yarışında olması, yarışın kulpunu tutması dahi mümkün değildir. Bunu bildikleri halde, kendi seçmenlerini ürkütmemek için HDP ile işbirliğini gizli sürdürüyorlar. Bu durum zaman zaman haklı olarak HDP’nin tepesini attırıyor ve itirazları oluyor. Meclis’te de görüyoruz; HDP kanadı biz buradayız, bizim oylarımız olmadan, burada oturamazlar diyorlar. İttifakların şeffaf olması gerek, gizli ittifaklar siyasette olmaz. Fakat halk her şeyi iyi görüyor.”

Editör: TE Bilişim