**Bir sosyal kalkınma örneği olan ÇATOM’lar, Batman’da da kadının tüketen değil üreten birey haline gelmesine katkıda bulunmaya devam ediyor.

**Yavuz Selim ÇATOM Müdiresi Şükran Altun; “Merkezimizdeki kadınların, kendi hak ve özgürlüklerinin bilincinde olması ile aile bütçesine katkı sunabilen bireyler olmasını amaçlıyoruz” diyor.

ÜRETEN KADINLAR
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen Çok Amaçlı Toplum Merkezleri (ÇATOM), kadınlara destek sunmaya devam ediyor. Batman’daki ÇATOM’larda kadınlar hem kaliteli zaman geçiriyor hem de meslek öğrenerek aile bütçelerine katkı sağlıyor. 17 Yıldır Yavuz Selim ÇATOM merkezinde idarecilik yapan Şükran Altun; “2000 Yılından bu yana merkezimizde binlerce kursiyere yönelik kurslar düzenledik. Bu kurslar sayesinde binlerce kadın, kendi benliklerinin farkına vararak, toplumda yer edinmeyi başardı. Sayısız farklı kurslar düzenledik. Kadınlar almak istedikleri eğitimleri kendileri belirleyebiliyor” dedi.

“KADINLAR KENDİ İŞİNİ KURUYOR”
Altun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadınlar, bazen farklı düşüncelerle gelip farklı ürünler ortaya çıkarabiliyor. Biz de o ürünleri Batman ve başka illere pazarlıyoruz. Ürün yapılırken satışı da gerçekleşiyor. Böylelikle kadınlar kendi ekonomik özgürlüklerine de kazanıyorlar. Her yıl 10-15 kadın merkezden aldığı eğitim sayesinde kendi iş yerlerini açıyorlar.”

BÜYÜK FİRMALARA ÜRÜN GÖNDERİYORLAR
Tekstilden takı ürünlerine kadar binlerce ürünü büyük firmalar başta olmak üzere birçok satış mağazasına gönderdiklerini de kaydeden ÇATOM sorumlusu Şükran Altun: “17 Yıldır kurumumuzda öğrendikçe üreten arkadaşlarımız var.  Yetmiyor çocuklarını hatta torunlarını getirenler de var. Şu an dokuz kurs faaliyette. 270 Kadın kursiyer,  120 anasınıfı öğrencisi ve 14 öğretmenimizle güzel bir aile ortamı yakaladık. Hem kaliteli zaman geçiriyoruz hem de meslek öğrenip aile ekonomisine katkı sağlıyoruz” diye konuştu.

MARKOFONİ’YE 15 BİN TAKI
Son dönemlerde birçok firmaya ürünler gönderdiklerini de sözlerine ekleyen Altun, şöyle devam etti: “Tekstil eğitimi, kuaförlük, el sanatları, nakış, okul öncesi eğitimi vb. gibi kurslarımızda kadınlarımız eğitim görüyor. İstanbul’dan takı tasarım siparişlerimiz oluyor. En son Markofoni internet satış sitesine 15 bin adet takı tasarım satışı gerçekleştirdik. Başka bir internet sitesine iğne oyasıyla yapılan 1.500 kitap ayracı gönderdik. Şu an devam eden siparişlerimiz var. Bu ürünlerin adet fiyatı üzerinden kadınlara ücretleri ödeniyor. Çocuğunu ve torununu anaokulumuza getirip kurslarımıza katılan kadınlar var. Kadınların evden çıkmasını, aile bütçesine katkı sunmasına ve sosyalleşmesine yardımcı oluyoruz.” (Bahar Çakar)

Editör: TE Bilişim