“O AN ÖMRÜMDEN ÖMÜR ALDI ”

BATMAN’da13 yıl önce yaşanan sel felaketinin yıldönümü geride kalırken, İluh deresinin mezar olduğu 11 kişiden çoğu çocuk 5’inin cansız bedenini enkaz altından çıkaran eski Belediye operatörü Mazhar Kavak, o gece yaşadıklarını Batman Çağdaş’a anlattı. Belediye’den Milli Eğitim’e geçiş yaptıktan sonra 2014 yılında emekli olan 6 çocuk babası Mazhar Kavak, aradan yıllar geçse de sel felaketinde yaşadığı acıyı unutamıyor. Batman Çağdaş’ın yıllar sonra bulduğu 60 yaşındaki Kavak: “Sel felaketinin yaşandığı gece iş makineleriyle İluh Deresine akın ettik. Manzara korkunçtu. Sel felaketinin büyük tahribat verdiği İluh deresinin eski köprüsü bitişiğinde kepçe ile ulaşılmayan insanların yardımına ulaşmaya çalıştım. Su neredeyse belimi geçiyordu. Kepçeden inecek durumda değildim. Dereyi aşan su, evin tavanına yetişmek üzereydi. Kerpiç ev çökmüştü. Kepçe bir anda suyun yükselmesiyle dereye doğru kaydı. Kendimi güçlükle kepçe üzerinden attım. Boğulma tehlikesi geçirdim. Dengemi sağlayıp itfaiye erleriyle birlikte çöken kerpiç evin olduğu bölgede kaybolan çocuklara ulaşmaya çalıştık” dedi.

“ÇOCUKLAR EL ELE TUTUŞMUŞTU”

İkisi kız kardeş, 5 cansız bedeni kerpiç ev ile bitişiğindeki evin ihata duvarı dibinden çıkardığını ifade eden Kavak, şunları kaydetti : “Felaketin olduğu o gecede iki kız kardeşin cansız bedenlerini önce onları çıkarmaya çalıştım, o an adeta yıkıldım. İki kız kardeş el ele tutuşmuştu. Karşıdaki oda da ise iki erkek çocuğun cesedine ulaştım. Onların durumu da içler acısıydı. Çamura saplanmışlardı. Orta yaşlı bir adamı ise evin bahçe duvarının dibinden çıkardık. Sel sularından kaçmaya çalıştığı sırada ayağı duvarın altında kalmıştı. Balpınar beldesinde oturan o ailenin çocukları uzaktan akrabamızdı. Tesadüfen cansız bedenlere ulaşırken, yakın akrabalarımın çocuklarının cansız bedenlerini enkaz altından çıkarmıştım. O aile, aşırı yağmurdan kaçarken sığındıkları İluh deresi bitişiğindeki yakınlarının evlerinde böyle bir faciayla karşılaşmaları beni sarstı. O çocukların enkaz altındaki görüntüsü beni yıktı.”

“GÜNLERCE KENDİME GELEMEDİM”

Kavak, şöyle devam etti: “O korkunç gecenin üzerinden tam 13 yıl geçti ama sanki dünmüş gibi hala o olayı unutmuş değilim. Her yıl’ın 31 Ekim’i gelince; o olay gözümün önünden bir film şeridi gibi geçiyor. Çok acı bir olaydı. Yaşadığım sürece de o korkunç geceyi unutmayacağım. Günlerce uykusuz geceler geçirdim. Sabahlara kadar uyuyamadım. O çocuklar her şeyden habersiz sel sularında hayatlarını kaybettiler. Aileleri onları güvenli bir yere getirmişti ama maalesef o masum çocukları sel sularına kaptırmıştık. Çok acı bir olaya tanık olmuştum. Ömrüm boyunca da o geceyi unutmayacağım.”

Editör: TE Bilişim