*1970’li Yıllarda Batman’ın yanı sıra Bismil ilçesinde de ‘Bismil’in Sesi Gazetesi’ni çıkardığını belirten eski Kültür ve Turizm İl Müdürü Arslan; “Merhum Arslan, doğduğu Bismil ilçesini de ilk yerel gazeteyle buluşturan emekçi bir gazeteciydi” diye konuştu.

“ZOR ŞARTLARDA GAZETECİLİK YAPTI”
Yaşamı boyuncu Batman’ın yerel medyasına kattığı 3 yerel gazeteden biri olan Batman Çağdaş’ın kuruculuğunu yapan merhum Enver Arslan’ın, 28’inci ölüm yıldönümünde yakın arkadaşları duygulu anlar yaşadı. 1970’li Yılların ortalarında Yılmaz Yerli ile birlikte çıkardıkları Batman Doğuş Gazetesi’nin ilkel şartlarda hazırlandığına işaret eden Tek-Gıda İş Sendikası Batman Şube Başkanı Mahmut Ekin; “El dizgisi ve pedalla hazırlanan yerel gazetede, Batman basının duayeni ve değerli arkadaşım merhum Enver Arslan’ın ne çile çektiğini bilenlerdenim. Şimdi ki gibi gazetecilik kolay bir meslek değildi. Merhum Arslan, zor şartlarda bu mesleği sürdürdü” diye konuştu.

GAZETEDE GÖRÜNCE DUYGULANDI
Batman Çağdaş’ın, her yıl ölüm yıldönümünde unutmadığı Arslan’ın, Batman’ın yerel medyasının duayenlerinden olduğunu ifade eden Ekin, şöyle devam etti: “Batman’ın ilk gazetecileri Nazım Sökmen ve Haluk Yargıcı gibi değerli ağabeylerimizi de saygıyla anıyoruz. Sökmen ve Yargıcı kadar değerli dostum merhum Arslan da bu zor mesleğin duayenlerindendi. Batman Çağdaş’ta o’nu görence duygulandım, bir anda eski günlere gittim. Zor şartlarda nasıl gazetecilik yaptığını bilenlerdenim. Her yıldönümünde o’nu hatırlayan ve kurucusu olduğu Batman Çağdaş Gazetesi’nin de emekçilerine teşekkür ediyorum. Batman Çağdaş vefalı bir gazete.”

SARUHAN: “DÜRÜST BİR GAZETECİYDİ”
Batman İl Sağlık Müdürlüğü eski yöneticilerinden emekli Mahmut Saruhan, 1980’li yıllarda Aydınlıkevler Mahallesi’nde komşuluk yaptığı merhum Enver Arslan’ın, yaşamı boyunca dürüst bir gazeteci olduğunu söyledi. Batman’ın yerel medyasına zenginlik katan Arslan’ın 28’nci yıldönümünde rahmetle anan Saruhan; “Gerek gazetecilik gerekse de insanlığıyla Batmanlıların nezdinde merhum Arslan, hep saygınlıkla bilindi. 1992’nin Kasım ayının son günlerinde elim bir trafik kazası sonucu aramızdan ayrıldı. Vefatının üzerinden yıllar da geçse o’nu unutmayacağız. Uzun süre komşumuz olan Arslan’ı, vefatının 28’nci yıldönümünde rahmet, şükran ve hasretle anıyorum” dedi.

ORTABOY: “BİSMİL’İ YEREL GAZETEYLE TANIŞTIRDI”
Batman eski Kültür ve Turizm İl Müdürü Selahattin Ortaboy, Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş kurucusu merhum Enver Arslan, vefatının yıldönümünde rahmet ve saygıyla andığını ifade etti. 1976 Yılında Batman’ın komşu ilçesi Bismil’de ‘Bismil’in Sesi’ Gazetesini Nedim Çetin ve merhum Enver Arslan ile birlikte çıkardıklarını hatırlatan Ortabay, şunları kaydetti: “Bismil’de o dönemler yerel gazete yoktu. Merhum Enver Arslan’la bir araya geldik. Haftalık olarak 2 yapraklı çıkardığımız gazete ilgi görmüştü. Eski Cezaevi Müdürü Çetin’le yaklaşık 1 yıl yayın hayatı süren gazete Bismil’de beğenildi. Mahalle ve köylerle birlikte 100’e yakın muhtarlığı abonelik sistemine dönüştürmüştük. Bu yöntem bir süre gazeteyi ayakta tutmuştu. Merhum Arslan, Batman’ın yanı sıra doğduğu ilçe Bismil’de yerel medyanın öncüsü olmuştu. Allah rahmet eylesin. O güzel insan tam bir basın emekçiydi.”

 YERLİ: “6 METREKARELİK ALAN GAZETE ÇIKARIRDIK”
1977 Yılının başlarında Gülistan (Eski Tekel) Caddesi’nde o dönemlerde Batman’ın 3’üncü gazetesini merhum Enver Arslan ile birlikte 6 metrekarelik küçük bir mekanda çıkaran iş insanı Yılmaz Yerli, ilkel şartlardaki gazetecilik yapmanın güç bir meslek olduğunu söyledi. Resmi ilan ile reklam gelirlerinin olmadığı bir dönemde yerel medyayı çıkarmanın bir gönüllü meslekten ibaret olduğuna işaret eden Yerli; “O zamanlar yerel medyaya destek yoktu. Kendi imkanlarımızla gazete çıkarırdık. El dizgisi ve pedalla gazete çıkarmak için sabahlardık. Günümüzün imkanları böyle elverişli değildi. Mekanı cennet olsun, kadim dostumdu. Her konuda Arslan’la kader birliği yapmıştık. Aramızdan ayrılalı tam 28 yıl oldu. O’nu her zamankinden çok özlemle anıyoruz” diye konuştu.

YILDIZ: “EMEKTAR BİR GAZETECİYDİ
Batman Çağdaş’ın eski yazarlarından emekli eğitimci Kocaeli’nden Malik Yıldız, merhum Arslan için gönderdiği mesajda şu görüşlere yer verdi: “Merhum Enver Arslan’ın elim trafik kazasının ardından aramızdan ayrılışının üzerinden tam 28 yıl geçti. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. Merhum Enver Arslan o kadar büyük bir basın emekçisiydi ki, üstü başı sürekli boya içindeydi. Çok güzel bir insandı. Yazınızı okuyunca çok duygulandım.” Emekli eğitimci Yıldız, merhum Arslan dönemindeki bir anısını da şöyle anlatıyor: “1988 yılının çok sıcak bir yaz gününde, İluh deresinin çevresini merhum Enver Arslan ile birlikte dolaşmış ve oradaki kirliliği yerinde görmüş, petrol atıklarının tarımsal sulara karışımı yerinde tespit etmiştik. Bunun üzerine ertesi gün Batman halkının sağlığını tehlikeye atacak bu acil sorunla ilgili bir başyazı benim tarafımdan yazılmış ve Çağdaş’ta yayınlanmıştı. Yazı çok ses getirdi. Çok etkili oldu. Hatta o kadar etkili oldu ki; ertesi gün Batman’ı denetlemeye gelen dönemin Siirt Valisi, benim yazdığım yazıyı referans alarak, eski Batman Kaymakamı ve daha sonra OHAL Bölge Valisi olan merhum Aydın Arslan’ı uyardığı da basına yansımıştı.”

EKİNCİ: “RAHMET VE ÖZLEMLE ANIYORUM”
Sabah Gazetesi’nin Batman eski Muhabirlerinden ve TPAO emeklisi eski gazeteci İlyas Ekinci, merhum Enver Arslan’ı unutmadı. Ekinci, sosyal medya hesabında Arslan ile ilgili şu görüşleri paylaştı: “1984’ün 2 Mart’ın da yayın hayatına başlayan Batman’ın ilk günlük gazetesi Batman Çağdaş Gazetesi’nde yıllarca birlikte çalıştığımız arkadaşım merhum Enver Arslan’ı vefatının 28’nci yılında rahmetle ve özlemle anıyorum. Mekanı cennet olsun. Nur içinde yatsın inşallah.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim