**Toplu İş Sözleşme görüşmelerinin tıkandığı Tüpraş Batman Rafinerisi’nde eylemler devam ederken, Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu’ndan açıklama geldi. Yelmenoğlu; “Sözleşme sürecinin görünürde tıkanmasına neden olan 3 madde iddia edilenin aksine tümüyle şirketimizin en temel hakkı olan çalışma düzeni tesisi ile ilgilidir. Çalışma arkadaşlarımız ve kamuoyu yanlış bilgilendirilmektedir” dedi.

“MÜZAKERE FIRSATI BULAMADIK”
Ocak ayından beri Toplu İş Sözleşme görüşmelerinin tıkandığı Tüpraş Batman Rafinerisi’nde Petrol-İş Sendikası’nın eylemleri devam ederken, Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu süreçle ilgili kamuoyunu bilgilendirdi. Temel felsefelerinin hak temelli adil bir yaklaşım olduğunu belirten Genel Müdür Yelmenoğlu: “Tüm faaliyetlerimizi bu kapsamda ve sendikal haklara istisnasız saygı göstererek yerine getirmekteyiz. Bununla birlikte, risk düzeyi son derece yüksek olan sektörümüzde iş barışının korunmasına da büyük önem veriyoruz. 30 Ocak 2019'dan bu yana Petrol İş Sendikası ile Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerimizi müzakere ederek sonuçlandırmayı arzu ederek sürdürdük. Ancak iş süreçlerimizin sürdürülebilirliği, verimliliği ve emniyeti açısından elzem olduğuna inandığımız ve Petrol İş Sendikası’nın farklı kurumlarda sözleşmelere dâhil ettiği 3 temel maddeyi tüm gayretlerimize rağmen maalesef müzakere fırsatını bulamadık” dedi.

“YÜZDE 75’E VARAN ARTIŞ TALEBİ,
UZLAŞMADAN UZAKLAŞTIRDI”
Yelmenoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm iyi niyetli çabalarımıza karşın, 13 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleşen 11. toplantımız sonrasında, arabulucunun uyuşmazlık tutanağını İş-Kur’a göndermesiyle birlikte bahse konu olan süreç, Yüksek Hakem Kurulu’na yönlenmiş bulunmaktadır. Sözleşme sürecinin görünürde tıkanmasına neden olan 3 madde iddia edilenin aksine tümüyle şirketimizin en temel hakkı olan çalışma düzeni tesisi ile ilgilidir. Bu konuya ilişkin ısrarla gerçeği olduğundan farklı gösteren açıklamalar yapılarak, çalışma arkadaşlarımız ve kamuoyu yanlış bilgilendirilmektedir. Tüpraş’ta çalışma arkadaşlarımızın geliri asgari ücretin ortalama 5,2 katı, Ülke ekonomisinin lokomotifi olan temel sektörlerin ise ortalama 3 katı olmasına rağmen, karşı karşıya olduğumuz sözleşmenin ilk 6 ayı için yüzde 75’e varan artış talebine bakıldığında, niyetin bizleri uzlaşma ortamından uzaklaştırıp, süreci manipüle etmeye zemin hazırladığını üzüntüyle görmekteyiz. Geldiğimiz noktada, toplu sözleşme masasının tarafları olarak, yeni bir yaklaşım ortaya çıkmadığı ve yeniden masaya oturulmadığı sürece hem Şirketimiz hem de Petrol İş Sendikası sözü ve kararı Yüksek Hakem Kurulu’na bırakmak durumundadır. TİS sürecinin hakkaniyetle çözülmesi için tüm herkesin aynı hassasiyeti göstererek, itidalli ve sağduyulu davranacağına içtenlikle inanıyoruz.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim