Türkiye’de petrolün çıktığı ilk dağ olan Raman’da 1940’larda Maden Teknik Arama Enstitüsü’nün ilk petrol kuyularından aldığı numune ve fosillerin ölçümünü yaptığı mağarayı, Batman Çağdaş belgeledi. MTA, Raman’daki petrol için 82 yıl önce mağara ofisi açmıştı.

MAĞARADAKİ İLK LABORATUAR
Halen günde ortalama 7 Bin 100 varil ham petrol üretiminin elde edildiği Raman dağında kara altını keşfeden ilk petrolcüler, Maden Teknik Arama Enstitüsü’nün petrol numune ve arama ofisi olarak açılan mağarada çalıştı. 1940 Yılında Meymuniye boğazında açılan Raman-2 ve Raman-3 kuyularında yeterli rezerv elde edemeyen MTA, Raman dağı zirvesine yönelmişti. Raman kampı yerleşkesi yapılmadan MTA, siyah altın için Raman dağındaki mağarada laboratuvar kurdu. TPAO emeklisi ve Yakıtlı köy muhtarı Abdulsamet Gezici; “Büyüklerimiz Raman dağında çalışırken bize buranın tam 82 yıl önce MTA tarafından laboratuar olarak kullanıldığını söylemişlerdi ve Raman petrolü için bu mağarada incelemelerde bulunulmuş” diye konuştu.

İLK İNCELEMELER MAĞARADA YAPILMIŞ
1930’lu yıllardaki isyanlarda Cemil paşaya tercümanlık yapan Alaaddin Dayı, 1940 yılından sonra çalıştığı MTA Enstitüsü’nde ilk jeologlarla görev yaptı. Raman dağındaki ilk petrol kuyularındaki kireç taşı formasyonlarında deneyimli olan Türkiye’nin ilk paleotolonglarından Mehlika Taşman’dan fosillerin yapısını öğrendiğini belirten Alaaddin Dayı; “MTA, ilk laboratuvarı Raman’daki mağarada açmıştı. Raman’daki kuyularda çıkan fosillerin kalsimetre ölçümlerini mağara laboratuvarında yapardık. 1947’de petrolün bulunduğu Raman-8’e kadar mağaradaki laboratuvarda görev yapardık. 1950’li yılların başında numune ve aramanın ofisini daha sonra makine kimya endüstrisinin barakasına taşıdık” dedi. (Çağdaş Özel)

Editör: TE Bilişim