**Tarım Hayvancılık ve Gıda Bakanlığı’nın mısır destek primini yüzde 50’ye düşürmesine tepki gösterdiğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan; “Geçen yıl ton başına 40 lira prim veren Bakanlığın bu yıl primi 20 liraya düşürmesine çiftçi inanmak istemiyor” dedi.
ÜRETİM ARTTI, DESTEK AZALDI
Geçen yıl 60 bin ton mısır ekiminin yapıldığı Batman ve yöresinde, bu yıl rekoltede 10 bin ton artışın olacağına dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı ve Genel Sekreter Ebubekir Doğan, Batman ve yöresinde mısır üreticisinin destekleme priminin yarı yarıya düşürülmesine anlam veremediğini söyledi. Prim desteğiyle birlikte mazot ve gübrede geçen yıl dekar başına verilen 11.86 kuruşun da 11 liraya düşürüldüğünü kaydeden Doğan; “Geçen yıl 60 bin ton mısır hasılatı elde edilmişti. Bu yıl 70 bin ton mısır hasılatı bekleniliyor. Mısır üretiminin arttığı Batman ve yöresinde desteğin azalması düşündürücüdür” diye konuştu.



TOPRAK ANALİZ DESTEĞİ DE KALKTI
Sussuz tarlalarda buğdayın, sulu alanlarda daha çok mısır ekiminin yapıldığı Batman ve yöresinde üreticilerin yeni hasad mevsimi öncesinde şokta olduğunu söyleyen Doğan, şöyle devam etti; “Bakanlık daha önce toprak analiz desteği için çiftçiye 2.5 lira veriyordu. Bu yıl bu destek de kalktı. Oysa mısır üreticisi geçmiş yıllardaki desteği göz önünde bulundurup mısır ekimine yönelmişti. Özellikle destekleme priminin yüzde 50’ye düşürülmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Girdiler artıyor, destek ise azalıyor. “


Editör: TE Bilişim