**1407 ila 1409 yılları arasında tarihi ilçede yapılan Sultan Süleyman ile El-Rızık Cami minarelerinin parçalanarak taşınmasından endişe duyduğunu belirten Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen: “Eyyübi hat sanatının şaheser eserlerinin bütünsel olarak taşınmasını bekliyorduk. Ancak dünyanın en güzel motiflerinin olduğu minare taşlarının sökülmesi 2 eseri de tahrip edecek” dedi.   

“ZEYNEL BEY KÜMBETİ GİBİ TAŞINMALIYDI”
Bilimsel kurulun aldığı kararla tarihi ilçe Hasankeyf’te 1407 ila 1409 yılları arasında Eyyübiler döneminde yapılan Sultan Süleyman ile El-Rızık cami minareleri, Temmuz ayından sonra yeni yerleşim birimi yakınındaki kültürel adaya taşınacak. Geçen yılın Mayıs’ın da bütün olarak taşınan Zeynel Bey türbesi kümbeti gibi iki minarenin taşınmasını beklediklerini ifade eden Hasankeyf Belediye Başkanı Abduvahap Kusen: “Hasankeyf’in sembolü konumundaki iki minarenin de parçalanarak taşınacak olması uykularımızı kaçırdı. Çocukluğumuz o iki tarihi eserin gölgesinde geçti. İki minare Eyyübi döneminin hat sanatıdır. O mermer taşlar söküldüğünde kırılacak ve hattatların bile çizemedikleri o şaheser figürler zarar görecek” diye konuştu.

KUSEN: “ENDİŞELİYİZ”
Başkan Kusen, sözlerini şöyle sürdürdü: “İki minareyle birlikte eski belediye binası arkasındaki Kızlar Cami ile Sultan Süleyman camisi de taşınacak. Şimdiden tahliye işlemleriyle ilgili çalışma başlatıldı. Temmuz ayından sonra iki minare ile birlikte Kızlar Camisinin tümü taşınacak. Keşke bu eserler parça parça sökülmemiş olsa. Daha önce Zeynel Bey türbesinin kümbeti için kaygılıydık. Ancak türbe bütün olarak taşınınca rahat bir nefes almıştık. Şimdi de kaygımız bu iki tarihi minarenin parçalanıp taşınmasıdır. O eserler belki de bir daha eski halini almayacaktır. Bilim Kurulu’nun bir kez daha bu iki eser için aldığı kararı gözden geçirmesini istiyoruz.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim