“CENAZELERİMİZİ TOPRAĞIMIZDA
DEFNEDİYORUZ”
Yaklaşık 1,5 aydır tatilini Batman'ın Beşiri ilçesinde geçiren 82 yaşındaki Arap Taylan, Türkiye'de olduğu sırada ablası Berfo Tüzün'ün ölüm haberini aldığını söyledi. Önceki gün cenazesinin Beşir'nin Yolkonak (Hicre) köyünde toprağa verdiklerini belirten Arap Taylan: "40 Yıldan sonra memleketime geldim. Hastaydım, buranın havası bana ilaç oldu. Burada olduğum sürede akraba ve dostlarımı ziyaret ettim. Ablamın vefatını duyunca; o’nun vasiyetini de yerine getirdik. O doğduğu bu topraklarda defnedilmek istiyordu. Beşiri ilçesindeydik, Almanya’dan cenazesi geldi, ablam Berfo’yu toprağıyla buluşturmanın hüznünü yaşıyorum" dedi.

“BURALAR HEP RÜYAMIZDA”
41 Yıl önce Beşiri'nin Yolkonak (Hicre) köyünden Almanya'ya yerleşen Hasan Tüzün: "Yılda 2-3 sefer köyüme gelip giderim. Burası hep rüyalarımızda. Burayı unutmak imkansız. Özlem duyduğumuz yere fırsat buldukça gelmeye çalışıyoruz. Ailelerimizin küçük fertlerini de yanımıza alıp burayı onlara anlatıyoruz. Tatillerimizi artık Antalya ve İzmir yerine Batman'da geçiriyoruz" diye konuştu.

“TOPRAĞMIZI UNUTMAMIZ İMKANSIZ”
Almanya'nın Celle kentinde yıllardır yaşamını sürdüren Beşiri-Uğraklı Sabri Tüzün ise memleket özlemini şöyle anlatıyor: "Burada doğduk, burada büyüdük. Buradan kopmamız imkansız. Şartlar el verirse neden buralarda yatırım yapmayalım. Yeter ki, koşullar daha iyiye gitsin. Biz gurbetçilere kolaylıklar sağlansın."

“ANNEMİN VASİYETİNİ DE YERİNE GETİRDİK”
Batman'a ikinci kez gelen Ecevit Tüzün, annesinin vasiyetini yerine getirdiğini belirterek: "Daha önce babam ve ağabeyimi de Hicre mezarlığında toprağa vermiştik. Babam ve ağabeyimin mezar taşlarını yenilerken, annemin ölümünü duyunca adeta şok olduk. Şimdi de annemi burada defnettik. 1974 Yılında dünyaya geldiğinde babam eski Başbakanlardan merhum Bülent Ecevit'i çok sevdiği için adını bana vermişti. Yıllardır Almanya'dayım fakat topraklarımızı unutmadık. Burası bizim bir parçamız. Büyüklerimizin vasiyetlerini yerine getiriyoruz. Artık tatillerimizi imkanlarımız el verirse burada geçireceğiz. Taziyeye geldiğimizde çevre köy ve mezralardan yüzlerce kişi acımızı paylaşıyor. Almanya'da böyle gelenekler yok denecek kadar az" diye konuştu.

“KÖYÜMDE KONUT YAPIYORUM…”
Almanya’nın Wesel kentinde yaşayan 54 yaşındaki Faysal Erışık, Beşiri ilçesinin Deveboynu (Gedük) köyünde yıllar sonra modern bir konut inşaatına başladı. Erışık: "2016 Yılında ilk kez geldiğim köyümü görünce etkilendim. Almanya'da da evim var. Neden köyümde yok deyip villa tarzında bir konut yapımına başladım. 36 Yıldır Almanya'da özel güvenlikte çalışıyorum. Bir gün köyüme döneceğime inandım ve hayal ettiğim güzel bir konut yapımına başladım. Evim tamamlandıktan sonra da ailemi buraya getireceğim" dedi.

GURBETÇİ KADINLAR NE DİYOR?
Şükrüye Tüzün: "26 Yıldır Almanya Celle'de yaşıyoruz. 6 çocuğum var. Çocuklarımın tümünü okutturuyorum. Büyük kızım bankacı oldu. Burayı çok görmek istediği için kızımı da yanıma alıp getirdim. Almanya'da kendimi ifade edecek kadar Almanca biliyorum ancak çocukluğumun geçtiği Yolkonak köyüne tekrar dönmek istiyorum. Diğer çocuklarımı da önümüzdeki yıl buraya tatile getireceğim."

Canet Tüzün: "22 yaşındayım. Almanya'da doğdum. Orada büyüdüm. Annemin doğduğu yeri çok merak ediyordum. O’na bu yıl eşlik ettim. İyi ki de buraya geldim, daha önce fotoğraflardan tanımaya çalıştığım köyümüz beni büyüledi. Bizzat gördüğüm annemin köyü ben de bambaşka bir duygu ve heyecan yarattı. Köyümüzü görünce mutlu oldum. Buradaki güzelliği, kardeşlerim ile çevreme de anlatacağım. 15 yıl okudum, bankacı oldu. Ekonomiyi iyi biliyorum. Ailemizin şartları elverirse biz de köyümüzde bir konut yapmayı düşünüyoruz.”

Saniye Kezer: "30 Yıldır Almanya'nın Hannover şehrinde yaşıyoruz. Üç çocuğum var, eşim buradan ayrıldıktan sonra hiç gelmedi. Buraya çocuklarımla birlikte geliyorum. Çocuklarım da benim kadar burayı seviyor. Buralardan kopamayız. Atalarımızın topraklarına gelince, bir başka mutlu oluyoruz. Seneye tekrar çocuklarımla birlikte geleceğim. Yakınlarım da Yolkonak köyünde modern bir ev yaptılar. Önümüzdeki yıl biz de misafirlerimizi o evde ağırlayacağız.”

Almast Ekriş: "1992 Yılının son aylarında Kuşçukuru'ndan ayrıldık. Biz köyün en son ayrılan ailesiydik. 1987 Yılında eşim Kenan ile evlenince yaptığımız o köy düğününü unutamıyorum. 7 gün, 7 gece sürmüştü. Kız çocuğum doğduğunda kimse köyde kalmadığı için o’nun adına ‘kimse kalmadı’ anlamına gelen 'Kesnema' ismini vermiştik. Şimdi de kimse kalmadığı için tekrar Kelhok köyümüze dönmeye hazırız.”

“ETKİNLİKLER İLGİMİZİ ÇEKİYOR”
Beşiri ilçesinin Kuşçukuru  köyünden Nedim Erkiş, tatilini geçirdiği Batman’da, önceki hafta Batman Valiliği ev sahipliğinde, İl Müftülüğü, Batman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi, İmam Hatipliler Derneği, Yunus Emre Cami Vakfı ve Medrese Alimleri Vakfı tarafından iki gün süren sempozyuma katıldı. Sempozyumu ilgiyle takip ettiğini belirten Erkiş: "Güzel bir sempozyumdu. Katılımcıların verdikleri mesajlar anlamlaydı. Hoşgörü ortamı vardı. Fırsat buldukça Batman'daki etkinlikleri de kaçırmıyoruz. Batman 3. Kitap Fuarını da gezmeyi bir görev bildik. Son bir ayda Almanya'da hayatlarını kaybeden Abuzet Ekinci, Ayşe Kanat ve Berfo Tüzün'ü vasiyetleri gereği burada toprağa verdik. Çünkü biz buranın bir parçasıyız. Asla buradan kopamayız. İl yöneticilerimizden başta Batman Valisi Hulusi Şahin olmak üzere, Vali Yardımcısı Mekan Çeviren, Beşiri Kaymakamı, Özel İdare Genel Sekreteri ile Kültür Turizm Müdürlüğü ve destek veren diğer kuruluş temsilcilerine teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim