*Batman ve Ilısu barajlarında kuraklık alarm verdi. Kuraklığın en fazla etkilediği meslek gruplarından biri de tarım sektörü. Buğday ve arpa ekimi yapan çiftçiler endişeli.

ARALIK’TA YAĞIŞ YOK
Batman’da son yıllarda başlayan meteorolojik kuraklık, etkisini barajlarda gösterdi. Aralık ayı olmasına rağmen beklenen yağışın düşmemesi, var olan doğal kaynak sularının kuruması ile Batman kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Batman’ın içme suyunun karşılandığı Batman Barajı’nda seviye yüzde 30’lara, Veysel Eroğlu-Ilısu Barajı’nda ise su seviyesi 508 metreye kadar indi.

“KURAKLIK SINIRINDAYIZ”
Batman’ın akarsularla çevrili bir il olduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan: “Maalesef yanlış su kullanımı, derelerden su çekimi ve kirlilik nedeniyle artık akarsulara yeterli su akışı olmuyor. Önümüzdeki haftalarda düzgün bir yağmur beklenmiyor. Bunların hepsi kuraklık alarmı. Çiftçi tarlasının üçte birini kuraklık nedeniyle henüz sürmedi. Artık kuraklık sınırındayız. Geçen yıl kuraklık vardı ancak baraj ve göletler doluydu” dedi.

ÇİFTÇİ ENDİŞELİ
Kuraklığın en fazla etkilediği meslek gruplarından biri de tarım sektörü. Buğday ve arpa eken çiftçinin endişeli olduğunu söyleyen Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, şunları kaydetti: “Şu anda buğday ve arpa ekim zamanı. 15 Gün önce yağan yağmurda ekin yapanlar biraz daha şanslı. Fakat ondan sonra ekim yapan çiftçiler yağmur düşmemesi nedeniyle zor durumda kaldı. Kanal ve göletlerde su kalmadı. Çiftçinin büyük çoğunluğu yağışı bekliyor. Çiftçi susuz kalma endişesini yaşıyor. Batman’ın çevresindeki barajlardaki su seviyesinin manzarası iç açıcı değil.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim