*Son 44 yılın en kurak mevsiminin yaşanması tarım sektörünün yanı sıra besicileri de zorda bıraktı. Besiciler, saman ve yem fiyatlarının her geçen gün arttığını söylüyor.

KIŞIN ORTASI

Doğu illerindeki besiciler her kış mevsiminde yerleştikleri Batman’ın çevresindeki köy ve mezralarda kurak bir kışın yaşanmasını hayretler içinde izliyor. Ülke genelinde etkisini sürdüren kuraklık Batman ovasını da etkiledi. Yörenin tahıl ambarı konumundaki Batman ovasında bu yıl ekilen buğday tohumları kuraklığın etkisiyle çürümeye başlaması çiftçileri tedirgin etti. Siirt çevresinde besicilik yapan 70 yaşındaki Hasan Koçer, kuraklık nedeniyle yem ve saman fiyatlarında ciddi artış olduğuna dikkat çekti.

BESİCİLER DE TEDİRGİN

5000’e yakın sürüleriyle geçen ay Van’ın yaylalarından Batman’a geldiklerini belirten Hasan Koçer ve Zübeyit Gül, “Kışın ortasındayız. Yıllardır besicilikle ailelerimizi geçindiriyoruz. Ancak böylesi bir kuraklık görmedik. Bu yıl her yerde kuraklık var. Ancak kuraklık bir çok sektöre yansıyacak. Bu Allah’ın takdiridir. Allah’ın emridir. Şu anda Batman çevresine yerleşen onlarca besici de sürülerini otlatmakta güçlük çekiyor. Samanın tonunu 1500 TL, yemin tonunu da 1600 TL’den alıyoruz. Eskiden ekili alanların çevresindeki meralarda sürülerimizi otlattırıyorduk, şimdi ise tek ot yok. Bu kış işimiz çok zor” dediler.

“EKİLEN MAHSULLER ÇIKMADI”

Batman ve yöresindeki bazı çiftçiler, bu yıl ektikleri tohumların yağmur yağmamasından dolayı tarlayı tekrar ekmek zorunda kaldıklarını söylediler. Çiftçiler, şöyle konuştular : “Maalesef kuru tarım yapan çiftçilerimizin ektiği mahsul çıkmadı. Bu sene yağmur da kar da yağmadı. Bir çok çiftçi tarlasını tekrardan ekmek zorunda kaldı. Çünkü yere attığımız buğdaylarımız çıkmadığından dolayı ektiğimiz buğdayı kaldırıp tekrar ekmeye başlayacağız. Bu da bizim için büyük sıkıntı olacak. Bankalara olan borçlarımızı ödeyemeyecek duruma geleceğiz. Bu durumda devletimizin bize yardımcı olmasını istiyoruz.”  (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim