*Tarımda verimin yüzde 30’a düştüğünü belirten Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan, “Su yoksa hayat yok, su yoksa üretim yok, su yoksa kuraklığın bir diğer ismi kıtlık maalesef” dedi.

ÜRÜNDE CİDDİ KAYIP VAR
Batman Ovası’nda su kaynakları kuruyor. Tarladaki ekinler de. Her yıl kar su ile dolan derelere dağdan hiç su akmadı. Tarım alanında ise verim yüzde 30’a düştü. Yetersiz yağışlar, Batman’ın çevresindeki üç barajda da su seviyesini düşürdü. Batman’da hububat ekili arazilerde yağışların yetersiz olmasından dolayı kayıplar yaşanırken, ekimi yapılan mısır tarlalarında da tarımsal faaliyetler sürüyor. Yaşanan kuraklığa rağmen yöre çiftçisinin mısır ekimini yaptığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan, “Mısırda rekolte kaybına uğramamak adına üreticileri bilgilendiriyoruz. Kuraklık desteğinin yanı sıra çiftçiye mazot, gübre ve prim desteği de verilmeli” diye konuştu.

“TARIM SEFERBERLİĞİ İLAN EDİLMELİ”
Batman Ovası’nda yılda ortalama 70 ila 80 bin ton arasında mısır üretiminin yapıldığını belirten Başkan Doğan, şunları kaydetti: “Yaşanan hububat ve bakliyattaki sıkıntıların ardından mısırda da sıkıntı yaşanmaması için üretime devam ediyoruz. Suyu üreticilerimizin bu yıl biraz daha itinalı kullanmasını tavsiye ediyoruz ama üretimi de sekteye uğratmadan devam etmesi gerektiğini söylüyoruz. İnşallah mısır üretiminde memleketimizin kuraklıktan dolayı rekolte kaybına uğramaması için elimizden geleni yapıyoruz. Üreticinin ürünlerde ürün kayıplarının önüne geçilebilecek bir tarım seferberliğinin ilan edilmesini talep ediyoruz.”

“ÇİFTÇİ, SUYU TASARRUFLU KULLANMALI”
Suyun bir damlasının israf etme haklarının olmadığını dile getiren Doğan; “Herkesi tasarrufa davet ederek üretim yapan çiftçilerimizi de uyarmak istiyoruz. Damla sulama sistemleri ve basınçlı sistemlerin dışında vahşi sulama ile sallama sistemlerinin kullanılmaması gerektiğini belirtiyoruz. Çünkü artık bundan sonra suyu israf gibi bir hakkımızda kalmamıştır. Su yoksa hayat yok, su yoksa üretim yok, su yoksa kuraklığın bir diğer ismi kıtlık maalesef. Ondan dolayı üreticilerimizi de su tasarrufu yapmaya davet ediyorum” dedi. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim