*Batman ve çevresinde yağmursuzluk yüzünden tarlalar kup kuru. Yörede son yılların en kurak dönemi yaşanıyor. Tarların yaz dönemi gibi toz duman olduğunu belirten Ziraat Odası Ziraat Mühendisi Ebubekir Doğan, “Aralık ayında olmamıza rağmen yaz günleri yaşıyoruz. Çiftçinin tarlaya attığı gübrede çürüdü” dedi.
“YAĞMUR YAĞSA DA EKİNİ KURTARAMAZ”
Aralık ayına rağmen yağmurla buluşamayan toprağın toz gibi kuru olması çiftinin moralini bozuyor. Zamanında yağmurun yağmamasından dolayı ekinlerin yeşermediğini belirten Ziraat Odası Ziraat Mühendisi Ebubekir Doğan, “Çiftçiler ciddi bir kuraklıkla karşı karşıyadır. Son yılların en kurak kışı diyebiliriz. Ekinlerin yeşermesi için Ekim ayın ortasında yağmurla buluşması gerekiyordu. Ancak Aralık ayında olmamıza rağmen tarladaki toprak, yaz mevsiminde olduğu gibi tozdur. Çiftçilerin tarlaya attığı gübre yağmurla erimedi için çürümüş durumda. Batman ve yöresinin ekinleri, şu anda risk altında. Ayrıca yaban böcekleri de tohumları olumsuz şekilde etkiliyor” dedi.
TARLALAR TOZ İÇİNDE
Batman ve çevresinde kuraklık nedeniyle tarlaların toz içinde kaldığını belirten Ziraat Mühendisi Ebubekir Doğan, “Ekinlerin istendiği seviyede olması için yağmur nemi ile kaynak su nemleri temas etmesi gerekir. Ancak tarlalara bakıldığında yazın sürüldüğü gibi toz duman görünümündedir. Yağmurun yağması durumda da sağlıklı bir ekin elde edilmez. Çünkü ekinlerin sağlıklı olabilmesi için zamanında laması gereken suyu alamıyor. Çiftçiler bu gidişle önümüzdeki yıl kuraklıktan ciddi anlamda etkilenecek” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim