*Kuraklık, hububattan sonra bölgenin ‘Yeşil Altın’ı olarak bilinen fıstık üretimini de vurdu. Güneydoğu’da yaşanan kuraklıkla rekoltenin düşeceğini ve fiyatların artacağını söyleyen fıstık üreticisinin beklentisi, fındıkta olduğu gibi taban fiyat ve alan bazlı destek verilmesi.

*Bu yıl kuraklığın yanı sıra ‘phytoslama’ hastalığı ile de zor durumda kaldığını belirten Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Hıfzullah Akdaş; “Geçen yıl dönümünden 200 kilo fıstık elde eden üretici bu sene dönümünden 50 kilonun altında üretim alacak. Rekoltenin düşük beklentisi ise fiyatları şimdiden etkilemeye başladı” dedi.

“ÜRÜN, KURAKLIK VE HASTALIK SORUNU YAŞIYOR”
Fıstık, son yıllarda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki illerde olduğu gibi Batman’da da tarımda önemli gelir kaynaklarından biri. Gaziantep, Şanlıurfa, Siirt ve Batman başta olmak üzere binlerce üretici geçimini bu üründen sağlıyor. Bölgede yaşanan kuraklıkla rekoltenin düşeceğini ve fiyatların artacağını söyleyen Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Hıfzullah Akdaş, “Zeytin gibi var yılı ve yok yılı olan fıstıkta bu yıl ‘yok yıl’ı. Bir de kuraklık ve hastalık sorunu yaşanıyor. Aşırı sıcaklık ve taç hacminin küçülmesine neden olan ‘phytoslama’ hastalığı fıstık ağaçlarının yaklaşık yüzde 60’ını etkiledi” diye konuştu.

“PİYASAYI TÜCCARLAR BELİRLİYOR”
Rekoltenin düşmesi nedeniyle fiyatların artacağı beklentisi ile tüccarın stok yapmaya başladığını belirten Akdaş, şöyle devam etti: “Biz de piyasayı tüccarlar belirliyor. Onlar da durumun farkında. Geçen yıl tarlada kilosu 40 liradan alıcı bulan fıstık bu yıl 60 ila 65 TL arasında satılıyor. Bu yıl fiyatlarda büyük bir artış olacak. Devlet, artık diğer hububat alım fiyatlarını belirlediği gibi fıstık fiyatını da belirlemeli. Fındıkta olduğu gibi alan bazlı destekler fıstık üreticilerine de verilmeli. Bu yıl 10-20 dönüm araziye fıstık dikmiş üretici ürün almayınca ne yapacak? Fıstık üreticisinin beklentisi, fındıkta olduğu gibi taban fiyat ve alan bazlı destek verilmesi.”

“FISTIK ÇOK NAZLI BİR AĞAÇ”
Batman’ın kırsalındaki kıraç alanlarında fıstık ekili alan sayısının 80 bin dönümü geçtiğine işaret eden Akdaş; “Bu üründe çiftçimizin tarımsal eğitimi yok. Genellikle bu yüzden düşük üretimimiz söz konusu. Ancak bunun yanında fıstık çok nazlı bir ağaç olduğu için gideri de çok fazla, bunun da etkisi var. Bütün tarım ürünlerinde olduğu gibi fıstığa da yeterli ve zamanında destek verilmiyor. Diğer tarım ürünlerindeki gibi taban fiyat uygulaması yok, fiyatı da tamamen piyasa belirliyor” dedi.

“GİRDİ MALİYETLERİ DURMUYOR”
Tarımdaki girdi fiyatlarının artışına dikkat çeken Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Hıfzullah Akdaş, şunları kaydetti: “Batman özelinde etkisi büyük olmaz ama yine de fiyatların artacağını söyleyebilirim. Çünkü tarımda girdi maliyetleri çok arttı. Geçen yıl 40 TL’ye satılan ilaç, şu anda 62 liraya satılıyor. Yine aynı şekilde 30 TL olan fıstık ilacı da şu anda 40 TL oldu. Fıstık fiyatını asıl arttıran şey, işte bu maliyetlerdeki artış olacak.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim