BARAJLARDA SON YILLARIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ

Geçen yıl sonbahar ve yaz aylarının yağmurdan mahrum kaldığı Batman ve yöresini, bu yıl da kurak bir dönem bekliyor. Geçen yılın en az yağışla 30 yılın en kurak yılı geçirdiğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan, “Geçen yılın son haftası ile yeni yılın ilk günlerindeki yağışlar durumu biraz olsun iyileştirmiştir ama barajlar son yılların en düşük seviyesinde. Yağışların devamı gelmezse mahsul üretiminde geçen yıl yaşanan verim düşüklüğü bu sene de yaşanabilir” dedi.

ÇİFTÇİYE KURAKLIK UYARISI

Doğan şöyle devam etti; “Yer altı suları mahsul sulama ve içme suyu için önemli bir kaynak. Kurak dönemlerde yer altı suları, akarsuları da besliyor. Geçen yıl yaşanan kuraklıktan yer altı sularının geri dönüşü de ayları bulacak. Çiftçi, ekimin büyük bölümünü tamamladı. Topraktaki bitki kök bölgeleri için önemli olan yüzeydeki nem oranlarıdır. Önümüzdeki günlerde yapılacak ölçümler önemli ama henüz Batman ovasında beklenilen yağışlar gerçekleşmedi. Kuraklık kendisini hissettirecek gibi.”

“2022 ÇİFTÇİYE EĞİTİM YILI OLACAK”

Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş ile Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, vahşi sulamanın toprak ile ürünün verim ve kalitesine büyük zarar verdiğini söyledi. Bu yıl çiftçilere modern sulama sistemleri konusunda eğitim ağırlıklı bir dizi seminer vermeyi planladıklarını söyleyen Gün; “Eğitimlerde vahşi sulamanın zararları ve modern sulama sistemlerine yönelik devletin desteklerini anlatacağız.  Çiftçimiz artık kuraklığa karşı dayanıklı ürünlere yöneliyor” dedi.

“VAHŞİ SULAMA CİNAYETTİR”

Yaptıkları tüm uyarılara rağmen çiftçilerin vahşi sulama yönteminden vazgeçmediğini belirten Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, şöyle devam etti; “Salma sulama sistemi toprağın yapısını bozduğu için erozyona sebep oluyor. Toprağın üst katmanının verimli alanın aşınmasına sebep olmakta ve toprağın kalitesini düşürmektedir. Toprağın kalitesi düştüğünde bitki gerekli mikro-makro besin maddelerinden yoksun kalıyor. Vahşi sulama tek kemliyle cinayettir.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim