*Batman Barajı göl alanı, bu yıl yağış azlığı ve kuraklığın etkisiyle adeta küçük bir kaynak suyu kadar geriledi. DSİ Batman Şube Müdürlüğü, elektrik üretimi yapan kısa adı (EÜAŞ) olan Elektrik Üretim AŞ’yi can suyunun kurumaması için uyardı.

*Baraj göl alanına komşu olan Kaletepe köy sakinleri, kuraklığın boyutunun barajda ortaya çıktığına dikkat çekti: “Baraj gölü üst havzasında suyun yüzde 90’ı çekildi. İnşallah yağışlar gelir de bu korkutan manzarayı unuturuz.”

DSİ, EÜAŞ’I UYARDI
Su seviyesi büyük oranda düşen Batman Barajı, yöredeki kuraklığın boyutunu gözler önüne seriyor. Batman çayı üzerinde sulama, enerji ve taşkın önleme amaçlı 19 yıl önce elektrik üretimine başlayan baraj kodunda 10 metre su çekilince, adeta bir küçük akarsu kadar geriledi. Baraj gölü üst havzasının yüzde 90’ı bu yıl yağış azlığı nedeniyle kuruması üzerine DSİ 103 Batman Şube Müdürlüğü harekete geçti. Baraj gölü havzasındaki can suyunun kurumaması için elektrik üretimine bir süre ara verilmesi için de DSİ Batman Şubesi, kısa adı EÜAŞ olan Elektrik Üretim AŞ’yi bilgilendirdi. Batman Barajı’nda su seviyesinin ilk kez bu kadar düştüğüne tanık olduklarını belirten Kozluk-Kaletepe köyü sakinlerinden Hasan Bozkurt; “Yöremizdeki kuraklık boyutunu bu baraj havzasında ortaya çıktı” dediler.

BARAJ GÖLÜ HAVZASI KURUDU
Geçen yılın Ocak ayında baraj göl havzasının suyla dolu olduğuna dikkati çeken çiftçilerden Hasan Bozkurt, şöyle konuştu: “Yağışların azlığından iyice kuruma noktasına geldi. Küçük bir akarsu kadar su kaldı. İnşallah yağışlar gelir de bu korkutan manzarayı unuturuz. Geçen yıl ocak ayında göl alanının yüzde 80’ine yakını suyla doluydu. İklim değişikliğimi, küresel ısınmamı bilemiyorum ama ilk defa böyle bir manzarayla karşılaşıyorum. Yağmur ve kar sularıyla dolan bir baraj göl havzası burası. Bu yıl yağış düşmeyince kuruma noktasına geldi. Bu halini bu zamana kadar görmek mümkün değildi. Yazın bile belli oranda su olurdu. Baraj gölü üst havzasının yüzde 90’ı çekildi. Sason ve Kulp çayından buraya gelen ve sadece 2-3 m3’lük bir debide Batman Barajı gövdesinde su akışı var.”

“TARIMSAL AMAÇLI SU VERİLMEYEBİLİR”
Batman Barajı’nda dört üniteden iki ünitenin elektrik üretmesiyle baraj göl havzası kuramaya yüz tuttu. DSİ Şube Müdürlüğü, baraj gölündeki can suyunun azaldığına işaret ederek, EUAŞ’ı bilgilendirdi. Baraj havzasındaki köylüler, EUAŞ’ın enerji üretmeye yönelik çalışmalarına dikkat çekti. EUAŞ’ın üretimine yönelik çalışmaları bir süre askıya almasını isteyen bazı köylüler; “Böyle giderse Batman sağ ve sol sulama kanalarına tarımsal sulama amaçlı su verilmeyebilir. Yine baraj havzasında mevcut balık popülasyonunda toplu ölümler kaçınılmaz olacak. EUAŞ’ın mutlaka elektrik üretimine ara vermesi gerekiyor” dediler. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim