** Mezopotamya Ekoloji Hareketi Batman Meclisi, ilan ettiği ‘20 Eylül Dünya Hasankeyf günü’ kapsamında düzenlenecek etkinliklere halkı davet etti.

 

** Ekoloji Hareketi Batman Meclisi Koordinasyon temsilcisi İlhan Kuyumcu: “Ekolojik yıkım, baskı ve savaş politikalarına karşı; kültürü, doğayı ve barışı savunmak için tüm ekolojist ve duyarlı insanları Hasankeyf’e buluşmaya çağırıyoruz” dedi.

 

“KÜLTÜREL SOYKIRIM…”
SES Batman Şubesi’nde bir araya gelen Ekoloji Hareketi Batman Meclisi üyeleri, basın açıklamasıyla 20 Eylül’de düzenlenecek etkinliklere yurttaşları davet etti. Basın açıklamasını okuyan Ekoloji Hareketi Batman Meclisi Koordinasyon temsilcisi İlhan Kuyumcu, kültürel soykırımlara sessiz kalmayacaklarını söyledi. Kuyumcu şöyle devam etti: “20’den fazla kültüre on bin yıldır aralıksız ev sahipliği yapan, Dicle nehri ile bütünleşen ve dünyada benzeri bulunmayan Hasankeyf, yapımı devam eden Ilısu Barajı ve HES Projesiyle yok edilmek istenmektedir. Bilinçli bir şekilde yapılmaya çalışılan tarihsel soykırımlar ile insanları tarihinden koparıp dünü olmayan toplumlar yaratılmaya çalışılmaktadır.”

 

“TARİHİ, DOĞAYI VE BARIŞI SAVUNACAĞIZ”
İlan ettikleri ‘20 Eylül dünya Hasankeyf’ gününde antik kentte olacaklarını belirten Kuyumcu: “Tarihi ve kültürü yok edilen toplumların yok olmaya mahkûm olduğu ortadayken, yapılmaya çalışılan tarihsel ve kültürel soykırımlara sessiz kalmak soykırıma ortak olmaktır. Mezopotamya Ekoloji Hareketi Batman Ekoloji Meclisi olarak; ekolojik yıkım, baskı ve savaş politikalarına karşı; kültürü, doğayı ve barışı savunmak için tüm ekolojist ve duyarlı insanları Hasankeyf’e buluşmaya çağırıyoruz. ‘Dünya Hasankeyf Günü’ olarak ilan ettiğimiz 20 Eylül’de dünyanın birçok yerinde Hasankeyf için eylem ve etkinlikler yapılacaktır” dedi.

 

ETKİNLİKLER BAŞLIYOR

Düzenlenecek etkinliklerle de ilgili bilgi veren Kuyumcu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hasankeyf günü kapsamında; 19 Eylül'de 14.00-16.00 saatleri arasında Belediye konferans salonunda Prf. Dr. Üstün Bilgen Reinart, HDP İstanbul Milletvekili Prf. Dr.Beyza Üstün, Gazeteci-Yazar ve Ekoloji Aktivisti Özer Akdemir, Ekoloji Aktivisti Talat Çetinkaya’nın katılımıyla ‘Hasankeyf’i Sonsuza Taşıyalım’ konulu panelimiz yapılacaktır. 20 Eylül'de ise 11.00'da Ekoloji hareketine bağlı örgütlenen il meclislerinin ve meclis girişimlerinin katılımıyla basın açıklamamız olacaktır.”

 

 

 

UÇURTMA ŞENLİĞİ

Açıklamanın son bölümünde ise şöyle denildi: “Basın açıklamasından sonra genelde dünyada özelde Kürdistan'da katledilen çocuklara adadığımız, yaşam hakkı tanınmayan masum çocukların uçurtamadığı uçurtmaları göklerde dalgalandıracağımız ‘uçurtmanı al, gel’ etkinliğimiz olacaktır. Etkinliğimiz şenlikten ziyade yaratılmaya çalışılan savaşa dur demek için, barışa dair çocuklar adına gökyüzünü renklerle süsleyip çocukların katledilmediği yarınları umut etmek olacaktır. Çocukların umudunun savaşı ortadan kaldıracağına inanıyoruz. Araçlarımız 20 Eylül 09.30’da belediye önünden kalkacaktır. Etkinliğimiz Hasankeyf köprübaşında yapılacaktır.” 

Editör: TE Bilişim