*Eyyubi döneminde Hasankeyf’in sembolü ve en önemli eserlerinden biri olan Küçük Saray’ın baraj sularından zarar görmemesi ve kale siluetinin ortaya çıkarılması için 4 Metre 80 santim yerinde yükseltilecek.

KÜÇÜK SARAY’A YENİ PROJE
Eyyubilere ait yaklaşık 900 yıllık Küçük Saray’ın, zemini Veysel Eroğlu-Ilısu Barajı su kodunun yükselmesiyle sular altında kalmıştı. Küçük Saray’ın sudan zarar görmemesi ve kale siluetinin ortaya çıkarılması için 4 metre 80 santim yerinden yükseltilecek bir projenin hazırlanması kararlaştırıldı. Küçük Saray’ın üzerinde kitabe olmadığı için net bir bilginin olmadığını belirten Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen; “Eyyübiler Melikinin yaptığı bu önemli eser, bir süre önce baraj sularından etkilenmişti. Baraj projesi DSİ’nin olduğu için tarihi eserlerin taşınması ve montajı tamamen bu kuruluşa aittir. Bu çalışmalar DSİ tarafından finanse edildi ama Kültür -Turizm Bakanlığı ve Bilim Kurulu da bu projede yer alıyor. Proje henüz yapım aşamasına gelmedi. Çalışmalar devam ediyor” dedi.

SARAY’DA ARSLAN FİGÜRLÜ EJDERHA
Eyyübi döneminde Hasankeyf’in sembol ve önemli eserlerinden biri olan Küçük Saray penceresinin üzerindeki Arslan kabartmalı ve Arslan figürlerinin kuyruk bölümünde de ‘Ejderha’ kabartmasının bulunduğuna işaret eden Başkan Kusen, şunları kaydetti: “Tarihi Hasankeyf kalesinde Eyyübiler dönemindeki Küçük Saray’ın, baraj sularından zarar görmemesi, hem Saray hem de kale silüeti’nin ortaya çıkarılması için Bilim Kurulu’nun da hazırlayacağı proje, önümüzdeki günlerde netleşecek. Küçük Saray’ın penceresinin üzerindeki Arslan kabartması bulunuyor. Arslan kabartmasının kuyruğu incelendiğinde ‘Ejderha’ figürü dikkat çekiyor. Kalede yeni kazılar yapılacak. Ayrıca kaledeki bazı eserlerin restorasyon çalışmalarının yapılmasıyla önümüzde süreç, Hasankeyf’i turizmde cazibe merkezine dönüştürecektir.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim