VERİM KAYBI SAMANA YANSIDI
Batman Ovası’nda, kuraklık sonucu yaşanan verim kayıpları, hayvancılık sektörünü olumsuz etkiledi. Yıllık ortalama 250 bin ton buğday üretilen Batman Ovası’nda, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle ekili alanlarda önemli ölçüde verim kayıpları yaşandı. Sulak arazilerde ürün kayıpları yüzde 20’yi bulurken, kıraç arazilerde ise neredeyse verim alınamadı. Ürün kaybı, hayvancılıkla uğraşan çiftçileri de zora soktu. Besicilerin geçen yıl 1.200 liraya aldıkları kırmızı mercimek samanın tonu bu yıl 1.750 liraya çıktı.

“TAZE SAMAN BULMAK ZOR”
Batman Ovası’nda sulak arazilerden elde edilecek yeni hasatla samanın piyasayı biraz olsun rahatlatacağını söyleyen Batman Biçerdöverler Derneği Başkanı Ahmet Eren; “Yaşanan kuraklıktan dolayı meralarda da doğru dürüst ot yok. Sulanabilir araziler sayesinde bir nebze de olsa taze saman piyasada var. Biçerdöver sahipleri, bu yıl hububat ekicilerinden ‘ekin biçim parası’ yerine saman aldı. Biçerdöverciler aldığı saman, şu günlerde tamamen Doğu illerine gönderiliyor. Besici piyasada saman kalmayacağı korkusuyla şimdiden stoka yönelince saman fiyatı da birden arttı” dedi.

SAMAN FİYATI ARTIYOR
Kırmızı mercimek samanın tonuna son günlerde 250 TL’lik artışın olduğuna işaret eden Eren, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yıl hasat öncesinde Kırmızı mercimek samanın tonu bin 500 TL idi. Son iki hafta da samanda 250 TL’lik artış oldu. Fiyatlarda artış var. Böyle giderse daha da artabilir. Bu yıl saman piyasada çok az. Batman ve çevresindeki saman Kars, Ardahan, Muş ve Erzurum’daki besicilere gidiyor. Diyarbakır-Batman ve Van yolu güzergahı saman yüklü kamyonlarla dolu.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim