*Batman’ın Yolveren (Çinerya) Köyü’ne Almanya’da yaşamını sürdüren azınlık topluluğunun dönmesi için köy heyeti bir dizi karar aldı. Köyde tapulu arazilerini süreceklerden de bundan böyle ‘ev’ yapma zorunluluğu getireceklerini belirten Muhtar Mehmet Alcun; “Aldığımız bir dizi kararla köyümüze tersine göçü hızlandırmak istiyoruz” dedi.

70 YIL ARADAN SONRA ANLAŞMA

Batman’a 15 kilometre uzaklıktaki Yolveren Köyü’nde ‘Tersine Dönüşü’ hızlandırmak için bir dizi karar alındı. Köy Muhtarı Mehmet Alcun’un da aralarında bulunduğu ‘Köy Heyeti’ özellikle Almanya’da yaşayan gurbetçilerin dönüşünü cazip hale getirmek için ‘Anlaşma Protokolü’ imzaladı. Yaklaşık 70 yıldır yaşanan bazı dava ve çekişmeleri geride bıraktıklarını açıklayan Yolveren Muhtarı Mehmet Alcun, İlyas Akbulut, Hasan Gin, Cengiz Kıy ve Şükrü Gökçek, 70 yıl aradan sonra örnek bir anlaşma yoluna gittiklerini açıkladı.

İŞTE ANLAŞMADA ŞARTLAR

Almanya’da yaşamını sürdüren Yolveren köyündeki gurbetçi köylülerin yatırımlarını gerçekleştirebilmeleri için önemli bir adım attıklarını belirten Muhtar Alcun ve köyde oturan Gin, Kıy ve Gökçek ailelerinin önde gelen isimleri, kendi aralarında hazırladıkları anlaşma maddelerini şöyle açıkladılar; “-Tapusu olan da tapulu arazisini kullanmak isteyen kişi ya da kişiler ilk önce köyde bir ev yapmak zorunda., -Ev yapan kişi veya kişiler evini satmak istediğinde sadece Ezidilere satabilir., -Arazisini kiraya vermek isterse ancak Ezidilere verebilir. Aksi takdirde nahoş olaylar çıkabilir, suçlusu da kendisi olur ve gelişen bütün olaylar kendisine mal olur.”

YOLVEREN’DE 9 AİLE YAŞIYOR

Batman merkeze bağlı Yolveren Köyü’nde ‘tersine göçü’ hızlandırmaya yönelik yıllar sonra çok önemli bir anlaşmayla vardıklarını ifade eden ve yıllardır rakipsiz olarak köy muhtarlığını sürdüren Mehmet Alcun, “Bu anlaşma tamamen köye dönüşü hızlandırmaya yöneliktir” dedi. Köy sakinlerinden Cengiz Kıy, ise şunları kaydetti, “Yaz mevsiminde köyde yaşayanların sayısı 6 aileye düşebiliyor ancak kış mevsiminde aile sayısı 9 ila 12 aile arasında değişebiliyor. 70 Yıl aradan sonra böyle bir anlaşmaya gidildi. Almanya’daki bir gurbetçi köyde ev yapmak isterse anlaşmadaki kriterlere uymak zorundadır.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim