Sezonun ilk ürününü toplayan çilek üreticileri, korona virüs salgını nedeniyle zor günler geçiriyor. 350 Ailenin geçimini çilekten sağladığını belirten Çilek Üreticileri Birliği Kooperatifi Başkan Yardımcısı Şafi Esen: “Çileği çevre illere ulaştırabilmek için destek sağlanmalı. Aksi takdirde ürünümüz tarlada çürür” diyor.

ÇİLEK ÜRETİCİSİ DESTEK İSTİYOR
Batman’ın Sason ve Kozluk ilçelerinde dönümlerce araziyi çilek bahçelerine dönüştüren çiftçiler, yeni hasat mevsimine buruk başladı. Korona virüs salgını nedeniyle bu yıl sezonun ilk ürününü çevre il ve ilçelere ulaştırabilmek için yetkililerden destek beklediklerini belirten Sason-Yeniköy Çilek Üreticileri Birliği Kooperatif Başkan Yardımcısı Şafi Esen: “Sezonun ilk ürününü toplamaya başladık. Çileğin güvencesi yok. Korona virüs nedeniyle satışlarda sıkıntı yaşıyoruz. Verim iyi ama satışlarda zorlanıyoruz. Çilek üreticilerine en azından satış imkanı sağlansın. Daha önce Avrupa ağırlıklı ülkelere ihracat yaptığımız ürünümüzü şimdi korona salgını nedeniyle komşu illere bile pazarlamakta zorlanıyoruz” dedi.

600 TON REKOLTE BEKLENİYOR
Esen, şöyle devam etti: “Bu yıl beklenilenin üzerinde bir rekolte tahmin ediyoruz. Daha önce tütün ekimi yaptığımız tarlalar tamamen çilek bahçelerine dönüştürüldü. Yeniköy’de tüm ailelerin geçim kaynağı çilek oldu. Sadece biz değil, çevredeki onlarca köy çilekten geçimini sağlıyor. Yılda üç kez ürünü tarladan topluyoruz. Bu yıl 500-600 ton arasında çilek bekliyoruz. Tarladan topladığımız çileği satmak zorundayız. Aksi takdirde çürümeye yüz tutar. Depo olmadığı için çileği de günübirlik satmalıyız.” Korona virüs salgını nedeniyle tekstil firmasındaki işine ara verildiğini belirten Yeniköy’deki Taha Doğan ise; “Dört dönümlük alana ektiğimiz çileğin kilosunu ilk ürün diye 5 TL’den piyasaya çıkardık. Ancak satış sorunu bizi düşündürüyor” diye konuştu.

GÜNDE 2-3 BİN ADET KASA SATILIYOR
‘Çilekli köy’ olarak bilinen Yeniköy’de herkesin çilek üreticiliğiyle uğraştığını belirten İsa Doğan, şunları kaydetti: “Bizim işimiz tarlada çilek toplayanlara kasa hazırlamak. Farklı illerden bize gelen kasaları kamyonlar halinde çilek bahçelerine ulaştırıyoruz. Bir kasanın adedini 1.5 TL’den satıyoruz. Günde 2-3 Bin adet çilek kasasını sattığımız oluyor. Çilek mevsimindeyiz ama satış sorunu birçok üreticiyi düşündürüyor. Aynı zamanda 3 dönümlük arsama ben de çilek ektim ama işim daha çok üreticilerin kasa ihtiyacını karşılamak.” (Reşat Yiğiz-Abdullah Türeli)

Editör: TE Bilişim