“YENİ İMAR ALANLARI ARSA ORANLARINDA
DÜŞÜŞ SAĞLAYACAK”

**Batman Çağdaş WebTV’nin ‘Batman’ın Nabzı’ programında inşaat sektörünün son durumu ve artan konu fiyatlarına dikkat çekildi. Sektör temsilcilerinden Faysal Tekin ve Rıdvan Müjdecioğlu’nun konuk olduğu programda artan konut fiyatları birçok boyutuyla ele alındı.

**Batman’da son 15 yılda konut sayısının istenilen seviyede artmadığını belirten Tekin; “Havamania ve imar sorunu başta olmak üzere Batman’da istenilen konut stoku oluşmadı. Bunlarla birlikte son dönemdeki maliyet artışları konut fiyatlarına yansıdı” dedi.

**Yüksek inşaat mühendisi Rıdvan Müjdecioğlu ise Batman’da yıllarca yaşanan arazi arzının yeni imarla çözüm bulacağına değinerek; “Yeni imarla birlikte kat karşılığı arsa oranları yüzde 50’den 40’lara düştü ama doğru bir arazi politikasının yılları kapsaması gerekiyor. Ne yazık ki konut maliyetleri üç kat arttı. 1.5 Yıl önce 600-700 Bini bulan maliyetler şimdilerde 1.5 Milyon TL” dedi.

YAKLAŞIK 30 BİN KİŞİ İZLEDİ
Çağdaş WebTV kentin gündemine dair programlarını sürdürüyor. Editörümüz Barış Arslan’ın sunduğu ‘Batman Nabzı’ programının bu haftaki gündemi; Batman inşaat sektörü, hızla artan konut fiyatları ve yeni imar alanlarının şehre etkisiydi. Sektörün önemli temsilcilerinden AZE Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Faysal Tekin ve Erzenia Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek İnşaat Mühendisi Rıdvan Müjdecioğlu’nun katıldığı programı ilk 24 saatte yaklaşık 30 Bin kişi izledi. Editörümüz Arslan’ın sorularını yanıtlayan konuklar, sektörü birçok boyutuyla ele aldı.

“GENEL BİR ARAZİ POLİTİKASI UYGULANMALI”
Batman’da arazi arzının önemine değinen Müjdecioğlu; “Konut fiyatlarını etkileyen ana unsur; arazi politikalarıdır. Doğru bir arazi politikası olmazsa dengeli bir fiyat politikası göremiyoruz. Uzun süre Batman’da hava mania sorunu nedeniyle konut üretilemiyordu. Arzın talep karşısındaki ciddi bir yetersizliği vardı. Bu durum Batman için spesifik bir durumdu. Çevre illere göre göre Batman’daki konut fiyatları yüksekti. Şehirde konut üretilecek tek bir alan vardı. Burada açıkçası devlet politikası gerekiyor. Bir arazi politikası lazım. Son yıllara geldiğimizde ise yeni imar alanları Emekli TOKİ bölgesi, Hasankeyf güzergahı ve son olarak Korik ile devamında havalimanı bölgesindeki imar planı arz noktasında doyuma ulaştı. Arazi arttı peki neden fiyatlar düşmedi? Bunda da son dönemde yaşadığımız ekonomik gelişmeler önemli. Geçen yıldan bu yana girdi maliyetlerinde ciddi bir artış söz konusu. Her ne kadar kat karşılığı anlaşmalarda düşüş olsa da maliyet endeksi fiyatlar çok daha fazla olduğu için fiyat artışları kaçınılmaz oluyor. Tabi ki arsa fiyatlarını devlet belirleyemez ama yeni imar alanları açarak müdahale edebilir. Şu anda da yeni alanlar açıldı. Kısmen düşüşler başladı. Ancak bu kez de artan maliyetler nedeniyle konutlarda beklenen düşüş olmadı” dedi. 

“MALİYETLER 1.5 MİLYON TL’Yİ BULDU”
Arsa oranlarındaki yüksek oran ve son dönemdeki maliyetlerin sektörü ciddi anlamda zorladığına da dikkat çeken Müjdecioğlu, şöyle devam etti; “Arsa arzının düşük olduğu dönemlerde haliyle kat karşılığı oranlarında artış oldu. Yüzde 50’yi bulan artışlar oldu. Yüzde 50 şu demek; daireye harcadığınızın bir o kadarını arsa sahibine harcıyorsunuz. 1.5 Yıl önce 150 metrekarelik bir dairenin metre karesi 2 Bin TL’ye mal oluyordu. Yani 300  Bin TL’ye 3+1 daireyi mal edebiliyorduk. Arsa maliyetleriyle birlikte bu rakam 600 Bini buluyordu. Yüzde 10’luk da bir kar marjı düşünüldüğünde 700 Bin TL civarında bir daire satışı söz konusu olabiliyordu. Şu anda ise durum çok farklı. Artış kalemlerine baktığımızda minimum üç kat artış var. Bu da metrekare bazında maliyet 6 Bin TL’ye çıktı demektir. Maliyetlerin 900 Bin TL’ye çıktığı anlamına geliyor.  Kat karşılığı arsa oranları her ne kadar yüzde 40’a indiyse de konut fiyatı yaklaşık 1 Milyon 500 Bin TL’ye çıkıyor. Çok üst düzey bir daireden de söz etmiyorum maalesef, bir dairenin maliyeti 1 Milyon 500 Bin TL şuanda. İnsanlarımız eleştirilerinde elbette haklı. Çünkü hayat pahalılığı sadece inşaat sektöründe değil.”

“MİMARİ ESTETİK KOMİSYONU KURULABİLİR”
Yeni imar alanının kente etkisine de değinen Müjdecioğlu; “Yapılan imar uygulamasının alanını ve yöntemini çok doğru buluyorum. 6 Katlı standart kat imarıyla doğru bir şehir politikası izlendiğini düşünüyorum. Ayrıca bunu sayın Valimize de iletmiştim. Ruhsat alımı esnasında asgari bir mimari estetiği korumak adına Mimari Estetik Komisyonu kurulabilir mi diye? Madem doğru bir imarla yola çıktık, yapısal olarak da müteahhit inisiyatifi olmaksızın böyle bir komisyon kurulmasının doğru olacağına inanıyorum. Vali bey de olumlu baktı. Gerçekten de bir işi yapmak için değil de doğru bir işi yapma taraftarı olan bir Valimiz var. Yaptığı işin de sonunu getirmek isteyen bir Vali. Bu öneri de kanımca imarı taçlandıracaktır” diye konuştu

“BATMAN HEP ÇARPIK BÜYÜDÜ”
Programda soruları yanıtlayan AZE Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Faysal Tekin ise Batman’ın çarpık büyümesine dikkat çekti. Tekin, şöyle devam etti; “Batman konut sayısının en düşük olduğu illerden biri. Bu da rakamları etkiliyor. Valimizin ciddi emekleriyle üç bölge imara açıldı. Ancak Kuzey ve Güne imar planımız zaten eski. Mesela Marangozcular sitesi bölgesi neredeyse 30 yıl askıda bekletilmiş. Geçmişte yapılan birçok yanlış var. Batman büyüdü ama hep çarpık büyüdü. Gündelik ihtiyaçlarla bu şehrin ihtiyaçları karşılanmaya çalışıldı. Organize kavşağından Silvan kaşağına bir yol yapılıp, bu yolun Batman tarafına olan bütün bölgeleri imara açılmalı. Bu Batman’ın 50-70 yıllık ihtiyacını karşılayacaktır.”

 “SON 15 YILDA KONUT SAYISI
İSTENİLEN DÜZEYDE ARTMADI”
Batman’da mevcut konut sayısının yetersizliğine de dikkat Tekin; “Konut fiyatlarının artışı doğrudan maliyetlerin artışıyla orantılı. Son 15 yıla baktığımızda Batman’da konut sayısı hiçbir zaman şişmedi. Konutlar hep artacağı zaman bir sıkıntı olmuş. Örneğin Mardin’de daire fiyatları bir dönem dip yaptı. Aşırı arz nedeniyle neredeyse daireler talep görmedi. Diyarbakır’da da öyle ama Batman’da tam konut sayısı istenilen seviyeye çıkacak derken havamania sorunu çıktı. Plan notları Batman’da 1-2 yıl durdu. Tabi imar planı da bu durumun sebeplerinden biri.  Yeni imar alanlarının devreye girmesiyle kat karşılığı arazi oranı yüzde 40’a düştü. Daire fiyatlarının artışından çok arsa fiyatları çok arttı. 620 Bin nüfuslu bir şehirde hala site kültürü yok. Çünkü arsa sorunu var.  Ekonomik sıkıntılar olmasaydı yeni imar alanlarıyla birlikte fiyatlar 1 Milyon TL’de kalırdı. Şu anda daire fiyatlarının metrekare fiyatı 3.24 civarında. Bunun yanında daire stokumuz da yeterli değil. Batman’da 86 bin hane var. Batman’da şu anda en az 100 binin üzerinde konut olmalıydı. Yeni imar alanı da kanımca en fazla 15-20 yıllık bir ihtiyacı karşılar” dedi.

“YENİ İMAR ALANLARINDA ALTYAPI
HIZLA TAMAMLANMALI”
Tekin, şöyle devam etti; “Yeni imar alanları açtık ama henüz altyapı yok. Hızlı bir şekilde altyapı da oluşturulmalı. Ayrıca yeni imar alanları başta olmak üzere İluh ve çevresinin kentsel dönüşümü açısından atılan adımlar nedeniyle hem Valimiz Hulusi Şahin’e hem de Milletvekili Ziver Özdemir’e teşekkür ediyorum. Batman’ın en önemli sorunlarına neşter vuruldu”

“1 DAİREYE 3 DAİRE BEDELİ ÖDENİYOR”
Bir süredir İzmir’e yerleşen ve yayına telefonla katılan inşaat mühendisi Erdal Canpolat da Batman’daki arazi oranlarının yüksekliğine dikkat çekti. Canpolat; “İnşaat sektöründe en çok sitem ettiğimiz konu arsa sahibi oranlarının yüksek olması. Bu konularda çok çektik. İnsanlar artan fiyatların faturasını ne yazık ki müteahhitlere kestiler. En son 2020 Nisan ayında inşaata başlamıştım. O dönem betonu 130 TL’den almıştık. Şu an beton fiyatı Batman’da 780 TL civarında. Her şeyin fiyatı 7-8 kat artarken bu daire konutlara bu şekilde yansıtılmadı. Bu anlamda daha çok arsa sahiplerine biraz yüklenmek lazım. Yüzde 50’lere varan arsa sahibinin bina ortaklığı çok yüksek. Yani daire almak isteyen bir vatandaş 3 dairenin parasını finanse etmek zorunda kalıyor” diye konuştu.  (Barış Arslan)

Editör: TE Bilişim