** 1955 Yılından beri bacası tüten Batman Rafinerisi’nin bağlı olduğu Koç Şirketler Topluluğu, ülkenin ilk rafinerisinin ünitelerini yenildi. Rafinerinin doğalgazla buluşması kirliliği de ortadan kaldırdı.

 

UNUTULAN RAFİNERİYDİ
İzmir Rafinerisi ağırlıklı olmak üzere yaklaşık 220 Milyon TL’lik modernizasyon çalışmasını gerçekleştiren Koç, bünyesindeki Tüpraş İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman Rafinerilerinin bazı ünitelerini yeniledi. Rafinerilerin toplam işleme kapasitesi yıllık 28.1 Milyon ton olan 4 il’deki rafinerilere son yıllarda yapılan yatırımlarla Tüpraş, ‘çevre dostu’ kuruluş ünvanını aldı.

 

RAFİNERİ, KİRLİLİK SAÇMIYOR
1955 Yılından beri üretimde olan ve yıllık 1.2 Milyon ton kapasiteli Tüpraş Batman Rafinerisi, asfalt ağırlıklı yeni stok tanklarıyla ünitelere kavuştu. Batman Rafinerisi’nin doğalgazla buluşmasının ardından çevre kirliliği şikayetleri de tarihe karıştı. Yavuz Selim, Akyürek ve Bayındır semt sakinleri: “Birkaç yıl öncesinde rafinerinin dumanlarından ne pencere ne de kapılarımızı açabiliyorduk. İki yıl önce rafinerinin doğalgaza geçmesiyle zehirli gazlar ve dumanlar yok oldu. Koç’un rafineriyi üstlenmesiyle rafineri adeta hayat buldu” dediler.

 

YERALTI HATLARI, YER ÜSTÜNDE
Kuruluşunda yer altına çekilen tüm hatların yer üstüne çıkarıldığını belirten Tüpraş Rafineri yetkilileri, şöyle konuştular: “Tesisler içindeki hatlar tamamen yenilendi. Ayrıca vagon dolumları elden geçirildi. Rayların bir bölümü yenilendi. Tren ve deniz yoluyla rafinerilerdeki tüm değersiz ürünler İzmit rafinerisine taşınıp değerlendiriliyor.”

Editör: TE Bilişim