*Batman 2. Kitap Fuarının açılışında izdihama yaşandı. Fuarda konuşan Vali Ahmet Deniz: “Geçen yıl ‘Batman her yerde okuyor’ kampanyasında amacımız kitap sevgisini aşılamaktı. Kitapla buluşmayı çocuklarımız, gençlerimiz ve büyüklerimizle park ile çay evlerinde kitap okuyarak başlattık. İnanılmaz bir geri dönüşü oldu” dedi.

*Batman’ın yeni kütüphanesinin temelinin de yakında atılacağına dikkat çeken Vali Deniz: “Gençlerimize ne yapsak az. Sorumluluğumuz fazla. Merkez kütüphanede ikramlarımız ücretsiz olacak. Kütüphane 7/24 açık olacak” diye konuştu.

“KİTAP BASIMINDA DÜNYA 10.SUYUZ”
2’cisi düzenlenen ‘Batman Kitap Fuarı’nın açılışında kitapseverler, stantlara akın etti. 28 Ekim 2018 tarihine kadar açık olacak fuarda 100 yayınevi katılırken, 80 yazar da Batman’a konuk olacak. Kitap fuarının açılışına Vali Ahmet Deniz, Belediye Başkanvekili Ertuğ Şevket Aksoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, Kozluk Belediye Başkanı Veysi Işık, Kültür Turizm İl Müdürü İhsan Aslanlı ve bazı il yöneticileri katıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, konuşmasında Türkiye’de kitap basımına yönelik istatistiklere dikkat çekti. Turşucu, şunları kaydetti: “Kitap basım çeşidi sayısı 12.587. Geçtiğimiz seneyle birlikte bu rakam 60,335’a çıktı. Bu sayı ile dünyada 10. sıradayız, bu iyi bir rakam. Ama yeter mi bizim için yetmez. Batman’ı gördükten sonra bizim için hedefimiz, ilk 5 olacak. Yine geçen yıl 700 milyon civarında kitap basıldı. Bu kitap satılmazsa basılmaz. Okunmasa satılamaz. Türkiye’de okunma alışkanlığına bakıldığında Avrupa Birliği’nin yaptırdığı araştırmaları söyleyeyim. Dünyada ilk 20’nin içindeyiz. Basılan kitap çeşitliği sayısında dünyada ilk 10’dayız. Kitap piyasasına bakıldığı zaman da yine 11-12 sıralardayız. Bu yönüyle önemli bir mesafeyi kat ettik.”

BATMAN, HER YERDE OKUDU
‘Batman her yerde okuyor’ kampanyasının meyvesini verdiğini belirten Vali Ahmet Deniz: “Geçen yıl başlatmış olduğumuz ‘Batman her yerde okuyor’ kampanyasındaki amacımız ilimizde gençlerimizin, çocuklarımızın ve tüm vatandaşlarımızın parkta, bahçede ve çay evinde kitap okumasını sağlamaktı. Okullarımızda okuma saatleri oluşturduk. 200 bine yakın kitabı okuyucularla buluşturduk. 30 okulumuzda Z Kütüphaneleri yaptık. Belediyemiz, geçmişte terör üreten halk evlerini bilgi evlerine dönüştürdü. Kitaplarla çocuklarımızı buluşturdu. Bizlere düşen görev; gençlerimize ve çocuklarımıza hizmetin en iyisini sunmaktır. Bunu da onları kitaplarla buluşturarak yapacağız. Kitapla buluşsunlar ki, terörden kendilerini uzak tutsunlar. Çünkü geçmişte bu bölgede terör örgütleri ve o zihniyete mensup kişiler bu çocukların zihinlerini kirlettiler. Biz buna müsaade etmeyeceğiz. Bu çocuklar bizler için kıymetli ve değerlidir. Ülkemizin geleceği onlara emanet. Çocuklarımızın zihinlerinin kirletilmesine asla ve asla müsaade etmeyeceğiz. Çünkü bu topraklar şehit kanlarıyla vatan oldu. Onlar canlarını feda ettiler, onun için sorumluluğumuz fazla. Bu yıl da düzenlediğimiz fuara; 100 civarında yayın evimiz ve 80 civarında yazarımız katılıyor. Sadece fuarla da kalmayıp yıl içerisinde okuryazar buluşmalarıyla 80 civarında yazarımızı okullarımızda çocuklarımızla buluşturacağız” diye konuştu.

KÜTÜPHANEDE İKRAMLAR ÜCRETSİZ
Yeni kütüphanenin önümüzdeki yıl açılacağını da sözlerine ekleyen Vali Deniz: “Bir de sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı ‘Millet Kıraathaneleri’ projesi kapsamında merkez kütüphanemizi önümüzdeki hafta ikramların ücretsiz olduğu 7/24 saat açık hale getiriyoruz. Oradan tüm kitapseverlerimiz okurlarımız faydalanacaktır” dedi.

MEDYA OKUMALARI KONFERANSI
2. Batman Kitap Fuarı etkinlikleri kapsamında “Medya Okumaları konferansı” düzenlendi. Batman Belediyesi Ahmet Güneştekin Kültür ve Sanat Merkezi konferans salonunda düzenlenen konferansa, Vali Ahmet Deniz, kamu kurum yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı. Batman’ın son dönemlerde hızlı bir değişim ve dönüşüm yaşadığını belirten Vali Deniz: “Batman’da birçok güzel projeyi hayata geçiriyoruz. Bu tür projelerin gerçekleşmesinde ilimizde sağlanan huzur ve güvenin etkisi büyüktür. Birçok etkinlik gerçekleştiriyoruz. Bu etkinliklerin içerisinde kitap fuarını çok önemsiyoruz. Bu etkinlikler kapsamında ‘Batman her yerde okuyor’ kampanyamızın yayılarak devem ettiğinin göstergesidir. Kampanya kapsamında 200 bin adet kitabı okuyucu ile buluşturduk. Derdimiz, gençlerimizin ve çocuklarımızın okumasıdır. Okusunlar ki fikir ve düşünce sahibi olsunlar. Bu bölgede 30-40 yıldır, bölücü terör örgütü ve o zihniyete mensup kişilerin gençleri nasıl kandırdıklarını ve neler yaptıklarına hepimiz şahit olduk. İçimize sızan hain FETÖ’de aynı şeyi yaptı. Bunlara fırsat vermemek için daha çok okuyarak ve ülkemizin geleceğine hep beraber sahip çıkacağız” diye konuştu. Yazar Zekeriya Yıldız moderatörlüğünde Murat Çiçek ve Hikmet Genç ‘Medya okumaları’ üzerine birer sunum yaptı.

YAZARLAR, DENİZ’İN KONUĞUYDU
2. Batman Kitap Fuarı etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Medya okumaları” konferansına katılan ve imza gününde okuyucularıyla buluşan yazarlardan Murat Çiçek, Hikmet Genç ve Zekeriya Yıldız, Vali Ahmet Deniz’i ziyaret etti. Makamında yazarlarla bir süre sohbet eden Vali Deniz, ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti belirterek, konuklara teşekkür etti. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim