**Uzun yıllar Uğurca (Qorix) köy muhtarlığını yapan Yusuf Tağay, Şengal’deki Ezidilerin Irak ile Avrupa’ya gitmelerine gönüllerinin razı olmadığını söyledi ve ekledi; “Keşke köyümüzden hiç ayrılmasaydılar. Onlar aramazda yıllarca kalabilirlerdi.”
“GİTMELERİNE GÖNLÜNÜMÜZ RAZI DEĞİL”
Geçen yılın Ağustos’un da Şengal bölgesinden Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Qorik (Uğurca) köyüne yerleşen Ezidilerin üçte ikisinin ayrılması muhtar Yusuf Tağay’ı da üzdü. Köy ile kampa yerleşen toplam bin 500 kişiden bininin Irak’ın Kürt bölgesi ile Almanya’ya dönüş yaptığını söyleyen muhtar Tağay; “Keşke onlar köyden hiç ayrılmasalardı. Onlar bize, biz onlara alışmıştık. Beşiri ovasında yıllar önce köy ve mezralarını terk eden Ezidilerin topraklarına Şengal bölgesindeki Ezidileri ağırlamaktan mutluyduk. Onların bir bölümünün Almanya, Irak’ın Kürt bölgesindeki Zaho, Duhok ve Erbil’in yolunu tutmalarına gönlümüz razı değil” dedi.
“DİLEDİKLERİ KADAR KALABİLİRLERDİ”
Yusuf Tağay, şöyle devam etti; “Yaklaşık bir yıldır aramızda olan Ezidiler hiç bir olayla karşılaşmadı. Batman Belediyesi başta olmak üzere birçok STK, bazı kurum ve kuruluşlar, kamp ve köylerde kalan Ezidi ailelere her türlü desteği sağlamışlardı. Ancak onların toprak özlemleri vardı. Bazıları da yakınlarının olduğu Almanya’nın yolunu tutmaları bizleri derinden etkiledi. Keşke hep aramızda kalsalardı. Birbiririmize alışmıştık. 30 Yıl aradan sonra bu coğrafyadaki Ezidilerin yerleşim birimleri Şengal’den gelen konukları ağırlamıştı. Burada bir yıl dayanabilen yakınlarımızın ayrılmaları bizde burukluk yarattı.” (Hasan Hüseyin Çelebioğlu)

Editör: TE Bilişim