*Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Kelhok (Kuşçukuru) köyünde 1980 darbesinde Almanya’nın yolunu tutan Salih Baran, Hüseyin Ulucan ve Hikmet Erkiş, 12 Haziran’da Batman Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki arazi dava duruşmasını iple çektiklerini söylediler.

*40 Yılı aşkındır Almanya’ya yerleştiklerini belirten Baran, Ulucan ve Erkiş, “Köy ve arazi davasını kazanacağımıza inanıyoruz. Bu dava ile birlikte gerek Batman, gerekse Mardin ve Şanlıurfa yöresindeki Azınlıklar topraklarına dönüş yapacak” dediler.

“AVRUPA’YA KEYFİ GİTMEDİK”

2012 Yılından beri Batman Asliye Mahkemesi’nde açtıkları köy ve arazi davasından umutlu olan ve Almanya’da oturan Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Kelhok (Kuşçukuru) köyündeki Ezidiler, dönüş hazırlığında. Üç yıldır süren davanın son duruşmasından umutlu olduklarını söyleyen Kelhoklu köylülerden Salih Baran, Hüseyin Ulucan ve Hikmet Erkiş, “80 Darbesi öncesinde keyfi olarak Avrupa’nın yolunu tutmadık. O dönemin koşulları ağırdı. Emanet bıraktığımız köye yıllar sonra döndüğümüzde bazı engellerle karşılaşınca hayal kırıklığına uğradık. Şimdi köyümüze dönüş hazırlığındayız” dediler.


8 AİLE DÖNÜŞ YOLUNDA

Almanya ve Hollanda sınırındaki Weeze ile Celle kentinde oturan Salih Baran ve Hüseyin Ulucan, davanın sonuçlanması ile ilk etapta 8 ailenin Kelhok köyüne yerleşeceğini söyledi. 40 yıldır oturdukları Almanya’dan artık ata topraklarına dönüşün zamanının geldiğini belirten Salih Baran, Hüseyin Ulucan ve Hikmet Erkiş, “Genç kuşağımız dönüşü düşünmezse bile 50 yaşın üstü bir çok kişi dönüşü düşünüyor. Birikimlerimizi artık toprağımızda değerlendirmek istiyoruz. Sadece cenazelerimizi getirmek değil, bizler de köy ve topraklarımızla buluşmak istiyoruz. Eğitim-öğretim gören çocuklarımız Almanya’da kalabilir ama biz yılın yarısını topraklarımızda geçirmek istiyoruz” diye konuştular.

“NEDEN DÖNMEYELİM?”

Batman-Diyarbakır Bismil sınırındaki Yasince köyünden yıllar önce Almanya’nın yolunu tutan Hasan Kınık ve Celal Gümüşhan, Avrupa’daki Ezidilerin tersine dönüşe sıcak baktıklarını belirttiler. Bir çok Ezidi’nin hayalinde dönüş olduğunu ifade eden Kınık ve Gümüşhan, şöyle konuştular : “Neden topraklarımıza dönmeyelim?  Kimimiz 30, kimimiz 40 yıldır Almanya’da. Artık gurbet ellerde memleket hasretine son vermek istiyoruz. Yılda 1-2 kez tatil için geldiğimiz topraklarımızda neden kalmayalım? Gelenek ve göreneklerimizin devamı için de topraklardan kopmamamız gerekiyor. Batman, Mardin ve Viranşehir’de yer yer süren toprak mahkemelerinin sonuçlanması ile tersine dönüşün hızlanacağına inanıyoruz.”

Editör: TE Bilişim