*Batman kent merkezinde sayıları 15 bini bulan Suriyeli mülteciler, kentin her köşesini mesken tuttu. Kentteki dilencilere Suriyeli mültecilerin eklenmesiyle birlikte esnaf tedirgin. Suriyeliler ise kendilerini savunuyor; “Kiramızı çıkarmak ve karnımızı doyurmak için çocuklarımızı dilendirmek zorundayız.”

*Batman’a sığınan Suriyeliler bir bölümü dilencilik yaparak hayatta kalıyor. Sokakları mesken tutan Suriyeli dilenciler ısrarları ile esnafı bezdirirken, görüntüleriyle de yürek burkuyor.

DİLENCİ İSTİLASI

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen ve kampların dışında yaşayan Suriyelilerin bir bölümü dilenerek geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Batman’da mülteci sayısı 15 bini geçti. Kentte dilencilerin en yoğun olduğu güzergah ise Turgut Özal Bulvarı. Kentin işlek güzergahındaki kavşak ve caddeler ile camilerin önü dilencilerin merkezine dönüştü. Onlara göre dilencilik değil, karınlarını doyurmak ve ev kiralarını ödemek için para yardımı topladıklarını savunuyorlar. Vatandaşlar ise zorla para istenilmesinin ısrarcı tavırlardan rahatsız.

DİL BİLMİYORUZ”

Suriyeli küçük çocuklar Turgut Özal Bulvarındaki bazı kavşaklarda ellerindeki silecek malzemeleri ile sürücülere adeta nefes aldırtmıyor. Israrcı tavır sergileyen ve para vermek istemeyenleri çekiştiren Suriyeli küçük çocukların bazıları ellerinde ‘Türkçe bilmiyorum’ yazılı bir not taşımaları da dikkat çekiyor. Çocukların dilenme yöntemleri arasında camilerin önünü mesken tutan aileler de var. Ayakkabısı olmadığı için çıplak ayakla yere basan Suriyeli küçükler zaman zaman yakınlarının yanına gelip topladığı paraları onlara vermesi ve tekrar dilenmesi gözden kaçmıyor. Cami yakınındaki esnaflar ise dilencilerden rahatsız. Bazı esnaflar, “Gerçek mağdur olan ailelere yardım etmek istiyoruz ama bu iş artık çığırından çıktı” diyorlar.

KAYITLARI YOK”

Belediye Zabıta Müdürü Hakkı Ertuğrul, Batman esnafının dilencilik yapan Suriyeli mültecilerden rahatsız olduğunu söyledi. Bir süre önce pasaportla dilenen Suriyeli mültecileri ailelerine teslim etmelerine rağmen tekrar aynı manzaraların oluştuğunu ifade eden Ertuğrul, “Batman’da her geçen gün sayıları artan Suriyeli dilencilerle baş etmek çok güç” dedi. Suriyeli dilenciler, Belediye ve Emniyet güçlerinin de önemli bir sorunu. Yaşanan rahatsızlık nedeniyle çok sayıda şikayet aldıklarını ve Zabıta marifetiyle de sık sık uyarıda bulunduklarını belirten yetkililer, “Dilendirilen çocukları alıp Emniyet’e teslim ediyoruz ama herhangi bir yaptırımla bulunulmadığı için birkaç saat sonra tekrar aynı bölgeye gelip dilenmeye devam ediyorlar. Ne pasaportları var, ne de kimlikleri. Haklarında işlem yapmak mümkün değil” diyorlar.

Editör: TE Bilişim